salone del Mobile 2023.

Od retro stila do lebdećeg namještaja: Ovo su najnoviji trendovi u uređenju doma

25.04.2023 u 14:10

Bionic
Reading

Na prestižnoj svjetskoj izložbi namještaja 'Salone del Mobile 2023' dizajneri interijera predstavili su najnovije trendove u uređenju doma koji će prevladavati u nadolazećem periodu

Proteklog tjedna u Milanu je održana slavna izložba namještaj 'Salone del Mobile 2023'. Riječ je o manifestaciji na kojoj se postavljaju trendovi u uređenju doma te predstavljaju inovacije u dizajnu namještaja i rasvjetnih tijela, a ovogodišnja izložba bila je posebna i po tome što je prva s punim kapacitetom izlagača i posjetitelja nakon pandemije.

Brojni dizajneri interijera i ljubitelji luksuznog i modernog namještaja pohrlili su razgledati izložbe čak 37 izlagača, a u nastavku donosimo nekoliko ključnih trendova koji su prezentirani kao rješenja za budućnost u uređenju doma.

Razigrane kombinacije boja vs. umirujuća maslinasto zelena

Ovogodišnja izložba pokazala je dvije suprotnosti - razigrani, živopisni stil uređenja te kreiranje umirujućeg ambijenta u neutralnim i pastelnim bojama.

U prvom slučaju, naglasak je stavljen na žarke boje i kombinacije komplementarnih tonova u kojima se ističu zidovi u crvenoj, narančastoj ili žutoj boji, upareni sa šarenim zavjesama, tepisima, trosjedima, idr.

S druge strane, primjetan je pravac kreiranja ambijenta koji potiče na opuštanje i osjećaje sigurnosti i topline doma, a u prvom planu bile su razne varijante korištenja maslinasto zelene te boje terakote.

Era mnoštva malih rasvjetnih tijela

U sklopu izložbe održan je i sajam Euroluce na kojem su predstavljena najmodernija rješenja rasvjetnih tijela, a među najupečatljivijim dizajnima bila je upotreba brojnih malih lampi raspoređenih duž prostorije u više razine.

Time je naznačen kraj glomaznijih statement lampi koje bi zauzele pola prostorije, bilo da je riječ o masivnim lusterima ili stajaćim rasvjetnim tijelima.

Naglasak na održive materijale

Čitava izložba bila je prožeta temom održivosti te su u prvom planu bili materijali poput drveta, keramike, kamena i mramora.

Karakter i šarm ovih materijala definitivno je neporeciv,no dolazi s jednom manom - kroz godine pokazuje znakove starenja. Naravno, dizajneri interijera predstavili su inovativno rješenje i za taj problem te kreirali niz komada čijim su sastavnim dijelom učinili malene pukotine, šare i brazde i tako ove dugovječne materijale učinili još zahvalnijima za održavanje.

Bar duž prostorije

U skladu s hedonističkim uređenjem doma, stiže nov način dizajniranja barova. I dok smo ih navikli gledati klasično postavljene u obliku polica ili stalaža, dizajneri interijera sada su nam predstavili najnovije rješenje u vidu bara koji se - proteže čitavom prostorijom!

Riječ je o otvorenim barovima koji su postavljeni ili kao nastavci komoda ili kao police duž čitavog zida, a razne boce najkvalitetnijih alkoholnih pića čine efektan vizual.

'Lebdeći' namještaj

Prema svemu sudeći, namještaj postavljen na tri do četiri nogice je - out!

U budućnosti ćemo sve češće viđati tzv. lebdeći namještaj koji stoji na uskom postolju i stvara dojam prozračnosti i dinamičnog, razigranog ambijenta. Gotovo da ne postoji komad namještaja koji ne dolazi u ovoj varijanti, a u prvom planu bili su stolići za kavu, noćni ormarići i stolice.

Modularne sofe

Modularne sofe, trosjedi i fotelje novi su 'in' statement komadi koji čine svoj veliki povratak u dnevne sobe. Vraćaju se s jednom dobro došlom promjenom, a to je stavljanje naglasak na udobnost koja se postiže dubokim jastucima i povećanim oblinama pa je mjesta za opušteno sjedenje ili ležanje i više nego dovoljno.

Spa rituali

U skladu s ciljem postizanja umirujućih osjećaja u čitavom domu, stiže i trend uređenja kupaonice kao spa centra. Predimenzionirane kade, pozlaćene slavine i raskošna rasvjeta samo su neki od način za postizanje dojma kao da ste upravo ušetali u najluksuzniji spa resort.

Kako potrošači postaju svjesniji pitanja zaštite okoliša, predviđa se kako će sve popularniji biti proizvodi koji su izrađeni od održivih materijala ili su dizajnirani za smanjenje potrošnje vode i energije.

Oživljavanje stila 70-ih

Nostalgični stil retro namještaja ponovno će biti popularan u nadolazećim trendovima dizajna interijera. Povratak sedamdesetih aktualni je hit pa se pripremite na zemljane kombinacije boja i puno tekstura i slojeva raznih materijala.

Elementi prirode

Uređenje doma sobnim biljkama i dalje će biti iznimno popularno, baš kao u doba pandemije kada je postalo gotovo jedini način povezivanja s prirodom.

S obzirom na to da je dokazano kako povećan broj biljaka u domu ima pozitivan učinak na smanjenje stresa i razvijanje optimističnog stava prema životu, ne čudi da se i u 2023. godini promovira uređenje interijera uz mnoštvo dodataka elemenata prirode.