TKO BI REKAO

Očevi u rađaonicama samo pogoršavaju bol

21.01.2015 u 11:15

Bionic
Reading

Novo istraživanje ukazuje na to da muževi u rađaonici s kojima žene nisu dovoljno bliske samo pogoršavaju bol porođaja

Nema sumnje kako je donošenje djeteta na svijet jedno od iskustava koje ljude zauvijek promijeni, no novo istraživanje ukazuje na to kako neki očevi stvarno ne bi trebali biti prisutni tijekom porođaja. Londonsko sveučilište King's College i Sveučilište Hertfordshire napravili su istraživanje prema kojem žene koje nisu dovoljno bliske sa svojim muževima doživljavaju veću bol kad su oni prisutni u rađaonici tijekom porođaja, piše Telegraph.

Prisutnost muževa tijekom porođaja postala je popularna sedamdesetih godina, a ranija istraživanja tvrdila su kako ženi treba manje sredstava protiv boli ako su im muževi bili u rađaonici. Novo istraživanje pokazalo je kako je bol obrnuto proporcionalna bliskosti koju žene osjećaju prema muževima.

Tijekom eksperimenta žene su primale srednje jake laserske udare u jedan od prsta, nakon čega su morale dati svoju ocjenu boli. Znanstvenici su također izmjerili aktivnost u mozgu pri svakom udaru.

Osim pitanja o boli, žene su ispunile upitnik o svojim osjećajima prema partneru. Što su žene bile škrtije s informacijama o bliskosti u vezi, to je bol koju su osjetile tijekom eksperimenta bila veća. Žene koje osjećaju bliskost s partnerom nemaju nikakve promjene u boli – ni pozitivne ni negativne.

Francuski akušer Michel Odent tvrdi kako su očevi u rađaonicama odgovorni za povećanje broja carskih rezova jer su žene napetije kad su oni u blizini što smanjuje proizvodnju hormona koji pospješuje porođaj.

Moguće je kako se prethodna istraživanja koja povezuju prisutnost muževa u rađaonici s pozitivnim učincima zapravo ne odnose na bol, već na općenite potrebe vezane uz rođenje djeteta. Istraživanje je objavljeno u časopisu Social Cognitive and Affective Neuroscience