NA UDARU KRITIKA

Obamine kćeri u haljinama od po 140.000 kuna

16.03.2016 u 08:41

  • +2

Malia i Sasha Obama

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Sasha i Malia Obama prije nekoliko dana prisustvovale su s roditeljima svojoj prvoj državnoj večeri u Bijeloj kući priređenoj u čast kanadskog premijera Justina Trudeaua. I dok je prva dama Amerike Michelle Obama tom prigodom zablistala u večernjoj haljini jednog do svojih omiljenih američkih dizajnera Jasona Wua, rađenoj po mjeri, cure su se odlučile za raskošne toalete američkog dizajnera indijskog podrijetla Naeema Khana

Iako su njihove dizajnerske haljine po svemu sudeći bile posuđene, Obamine kćeri našle su se na udaru kritika, a sve zbog vrtoglavo visoke cijene njihovih oprava.

Naime, bogato ukrašene haljine s aplikacijama koštale su oko 20.000 dolara ili oko 140.000 kuna svaka!

Sedamnaestogodišnja Malia odabrala je jednostavnu sofisticiranu haljinu od svile u nježnoj prljavo roza boji sa srcolikim izrezom i ukrasima od kristala. Cijena te haljine u web-trgovini Moda Operandi iznosi nevjerojatnih 17.900 dolara, a dio je Khanove pre fall kolekcije iz 2015. godine.


Tri godine mlađa Sasha odlučila se za malo hrabriji dizajn odabravši haljinu ukrašenu čipkom, baršunom te raskošnim aplikacijama u različitim nijansama od tirkizne, tamnocrvene do bež i crne. Cijena te haljine bila je čak i viša od one koju je nosila njezina sestra i iznosila je paprenih 19.990 dolara i dio je ovogodišnje Khanove resort kolekcije.


Zanimljivo je da je upravo Khanovu kreaciju za svoju prvu državnu večeru odabrala i Michelle Obama 2009., tijekom posjeta tadašnjeg indijskog premijera Manmohana Singha. No ona je njegove kreacije također nosila u nekim manje formalnim događanjima, pa i tijekom nedavnog posjeta Brazilu.

Vidljivo je da su djevojke tijekom odrastanja u Bijeloj kući izgradile stil i iz slatkih krpica za djevojčice ulaskom u tinejdžersku dob uspješno pohvatale najnovije trendove, najčešće noseći trendi krpice prihvatljivijih brendova poput American Apparela, Topshopa i Modclotha. Malia i Sasha Obama, poput većine sestara tinejdžerske dobi, garderobu često dijele, a modne savjete uvijek mogu potražiti od mame koja je tijekom dva mandata u Bijeloj kući dokazala da je se s pravom može nazivati američkom modnom ikonom.

Uvijek dotjerana i elegantna Michelle Obama, kako je potvrdila njezina glasnogovornica Joana Rosholm, svoju odjeću sama kupuje: 'Gospođa Obama sama plaća svoju odjeću. Za službene događaje koji zahtijevaju pojavljivanje u javnosti ili su pak od povijesne važnosti, poput državnih posjeta, prva dama ponekad nosi odjeću koju je dobila na poklon od dizajnera ili je prima u ime američke vlade. Ta se odjeća nakon nošenja pohranjuje u Državnom arhivu.'

Nije rijetkost u američkoj povijesti da se prve dame nađu na udaru kritika zbog iznosa koje troše na odjeću i modne dodatke. Iako se od njih zahtijeva da svoju zemlju predstavljaju dostojanstveno i da pritom izgledaju elegantno, budžet koji im je dopušten nerijetko je nedostatan za garderobu dostojnu prve dame SAD-a. Tako je nedavno preminulu bivšu prvu damu Nancy Reagan, koja se 1981. na inauguraciji pojavila u haljini Jamesa Galanosa koju je platila tada nezamislivih 25.000 dolara, svojedobno istraživala služba Internal Revenue Service, i to zbog - troškova za odjeću.