SNAŽNIJI A ŠTEDLJIVIJI

Novi Toyotin Prius predstavljen u Detroitu

13.01.2009 u 09:57

Bionic
Reading

Jedna od najvećih zvijezda na ovogodišnjem NAIS-u predstavljena je u punom sjaju. U Detroitu je predstavljen novi Toyotin Prius

Novi Prius značajno je unaprijeđen u odnosu na prethodnika, a izmjene su se dotakle baš svakog dijela automobila. Premda su osnovne dimenzije prethodnika zadržane, uz tek centimetar i pol duži, Toyotini inženjeri uspjeli su spustiti aerodinamički otpor automobila na tek 0,25 Cd.

Umjesto litarskog benzinca, u novoj generaciji Toyotina Synergy Drive hibridnog sustava elektromotoru snažnom 80 KS društvo pravi 98 KS snažni benzinski motor od 1.8 litara koji ga do stotke ubrzavaju za 9,8 sekundi. Unatoč većem motoru, zbog povoljnijeg okretnog momenta pri nižim obrtajima, novi Prius u kombiniranom ciklusu sposoban je prevaliti stotinu kilometara uz svega 4,7 litara goriva.

Snaga se na prednje kotače prenosi putem CVT mjenjača a vozači će imati izbor, ovisno o rezervama energije u bateriji, načina na koji se žele voziti – samo pomoću elektromotora (do dva kilometra), isključivo uz pomoć benzinske jedinice ili kombinacije obaju sustava.

Novi Prius u prodaji bi se trebao pojaviti već sredinom godine.