uputite se u novu avanturu

Nove ideje za gastronomski zimski city break

06.12.2022 u 12:27

Bionic
Reading

City break čija je nit vodilja hrana zvuči sasvim primamljivo, pogotovo u hladnim, zimskim mjesecima. Na destinacijama koje predlažemo sve je zasitno i prilično kalorično, stoga zaboravite na restriktivne dijete prije odlaska na put! LOT Polish Airlines vodi vas u gradove koji okrepljuju i iznenađuju svojom kulinarskom ponudom

Prva postaja – Poljska – vrijeme za bigos, pieroge i jušna iznenađenja

Nakon svega sat i pol leta iz Zagreba za Varšavu stižemo u sasvim drugačiji gastronomski svijet. Dovoljno je odabrati samo jedan od devet letova tjedno kojima vas LOT vodi u Poljsku. Zima na poljskim stolovima donosi tešku hranu, koja je pravi spas nakon sati provedenih u šetnji i razgledavanju. Prvo što nam pada na pamet jest bigos, koji kod stranaca izaziva kontradiktorne emocije, ali konzumacija ovog jela gotovo da je obvezatna kada posjetite Poljsku. Najvažnije jest da taj svojevrsni lovački gulaš bude pripremljen u skladu s tradicijom – mora sadržavati dobar kiseli kupus, mnogo mesa, šumskih gljiva, suhih šljiva i odgovarajućih začina. Slijede pierogi, tijesto punjeno mesom, nadjevom od kiselog kupusa i šampinjona, kao i njihova slatka verzija – sa sirom ili voćem. Mogu se kuhati i pržiti, sa čvarcima ili bez njih.

Osim toga, pravo iznenađenje za nepce izazivaju poljske juhe. Tu je ogórkowa – juha od kiselih krastavaca, što je za mnoge potpuno iznenađenje. Żurek, vodeće jelo staropoljske kuhinje, a ujedno i jedna od najpoznatijih poljskih juha, tradicionalna je kisela juha od raži koja se priprema na kiselom tijestu od integralnog brašna, kuha se s gljivama, a poslužuje se s krumpirom, narezanim hladnim mesom i tvrdo kuhanim jajetom. Konačno, barszcz je juha od crvene cikle poslužena s ukusnim pierogima punjenim kupusom i gljivama koja vrlo brzo osvaja srca, odnosno nepca.

Prag – zlatna prijestolnica sa snagom mesa i knedlika

Zahvaljujući pet letova dnevno iz Varšave za Prag, za tren oka premještamo se iz poljske u češku prijestolnicu.

Iako, kada mislimo na Češku, prvo što nam pada na pamet su knedliky i nezaobilazno pivo, u praškim jelovnicima pronaći ćete mnogo više jer je Prag grad u kojem su se miješale kulture. Ako na jelovniku vidite „vepro-knedlo-zelo“, znajte da postoji svinjsko pečenje s knedlikama i kupusom (bijelim ili crvenim). Nakon što kušate najklasičnije češke specijalitete, možete produbiti svoje znanje o lokalnoj kuhinji s više jela. Volite li juhe? Sjajno! Česi također! Izbor polévka prilično je velik. Vrlo je popularna juha od češnjaka (izvrsna!), no ovdje se bez problema može pojesti i juha od kupusa, graška, luka, krumpira, gljiva ili gulaš, pa čak i tripice. Jela su toliko izdašna da mogu biti obrok koji utažuje prilično veliku glad. Zasitna, topla juha poslužit će u gotovo svakoj situaciji, a posebno tijekom zimskih razgledavanja.

Ne može se poreći da češka kuhinja nije raj za vegetarijance. Na jelovniku restorana dominiraju raznovrsna jela: svinjetina, junetina, perad, janjetina, a ima i dosta divljači. Tu su pečenja, gulaši, jela s roštilja i sl. Svakako naručite klasični juneći file u umaku od vrhnja, kao i svinjsku koljenicu s kiselim kupusom! Spas za one koji ne jedu meso jest pečeni sir, odnosno pohana i pržena kriška sira nalik na kotlet. Jest ćete ga s krumpirićima i tartar-umakom ili eventualno uz salatu.

Vrijeme je za desert! U Češkoj kušajte medovnik, kolač od meda i orašastih plodova s ​​nježnom kremom. Ukusna kombinacija! Posegnite za raznim oblatnama (danas ih proizvodi, između ostalog, Horalky) i kolačićima s džemom. Ne zaboravite kući ponijeti Studentsku čokoladu – tolika količina grožđica i orašastih plodova ne viđa se često!

Estonija – kuhinja iz vremena siromaštva bogata iznenađenjima

Ako pak odlučite krenuti prema sjeveru, LOT Polish Airlines odvest će vas u Tallin, koji ostavlja bez daha svojom nenametljivom čari i novim, sjajnim okusima. Na izbor imate do četiri dnevna leta za estonsku prijestolnicu.

Estonska kuhinja može vas iznenaditi! Iako na prvu može djelovati dosadno i predvidljivo, također vas može zaintrigirati neobičnim kombinacijama okusa! Kušajte što više jer su neka jela zaista ukusna! Mnoga tradicionalna estonska jela, koja se mogu opisati kao 'seljačka hrana', potječu iz nekadašnjeg vremena siromaštva. Ovdje dominiraju kruh, žganci s vrhnjem ili čvarcima i juhe od brašna. Dovoljan je samo jedan obrok da svoj dnevni jelovnik pogledate na potpuno drugačiji način.

Sveprisutno Baltičko more prevodi se u ono što slijeće na ovdašnje stolove, tako da među estonskim specijalitetima, naravno, vlada riba. Poslužuju se na razne načine, ali najzanimljivijima se čine riblje juhe. Zahvaljujući velikoj količini komadića mesa, krumpira i povrća te zgušnjavanju kruhom, toliko su izdašni da mogu biti zaseban obrok. Ako ste i dalje gladni, svakako posegnite za pečenim bakalarom. Za međuobrok ili predjelo preporučujemo odlične slane haringe, koje najbolje prijaju uz crni kruh, osim toga, u Estoniji se jede mnogo kruha, posebno raženi punozrnati! Kad smo kod kombinacije jela od kruha i ribe, ne zaboravite posegnuti za sendvičem s papalinama, jajetom i lukom.

Nekad Estonci nisu jeli previše mesa, no gospodarski razvoj i poboljšanje životnih uvjeta značili su da se potrošnja životinjskih proizvoda postupno povećavala tijekom 20. stoljeća. Najpopularnije božićno jelo postala je svinjska pečenka u umaku koja se poslužuje s krumpirom i 'povrtnim' prilogom u obliku pirjanog ili prženog kiselog kupusa. Estonci također često jedu jelo slično hladetini, što je jasan utjecaj ruske kulinarske tradicije. Istočnjačke inspiracije vidljive su i u juhama, posebice popularnoj soljanki s mnogo različitog povrća, mesa i kobasica. Budući da Estonci silno vole kupus, vrlo je popularna aromatična, dugo kuhana juha od kupusa. Kupus i krumpir također su prilog krvavici prženoj na masti.

Estonija je zemlja na granici kultura koja, naravno, nije bila samo pod utjecajem Rusije nego i Skandinavije. To se odnosi i na prehrambene navike, pa je brusnica čest dodatak koji možete pronaći kako u slasticama tako i u mesnim jelima. Svakako posegnite za prirodnim sokom od brusnice, koji je ukusan i prava je vitaminska bomba! Kušajte pikantni raženi kruh – njegov će vas okus možda iznenaditi! Naravno, u Estoniji ćete, kao i svugdje u ovom dijelu Europe, dobiti i osvježavajući krušni kvas. Na kraju obroka kušajte jedan od najboljih estonskih specijaliteta – kamu. To je piće koje se konzumira kao desert. Za njegovu pripremu, pomiješajte zrna raži, ječma, zobi i brašna, zatim dodajte mlaćenicu i po želji med. Kuhari luksuznih restorana neće se posramiti takve mješavine!

Ako su vam već proradile zazubice, pogledajte ponudu i raspored letova LOT Polish Airlinesa i uputite se u novu avanturu.