A I BRŽE SUŠI

Nova sušilica rublja štedi struju i manje uništava odjeću

18.04.2017 u 12:35

Bionic
Reading

Tim američkih stručnjaka nakon dvije godine rada na razvijanju posebne tehnologije sušenja odjeće predstavio je ultrasoničnu sušilicu rublja koja za sušenje odjeće ne koristi topli zrak poput klasičnih sušilica, već visoke vibracije koje ne uništavaju tkaninu te je odjeća suha u rekordnom roku

Američki znanstvenici iz laboratorija Oak Ridge National osmislili su sušilicu rublja koja odjeću suši puno brže od dosadašnjih sušilica koje se mogu pronaći na tržištu. Ultrasonična sušilica, kako su je nazvali, štedi čak do pet puta više električne energije te suši veliku količinu odjeće u upola manje vremena od običnih sušilica.

Umjesto toplog zraka, ultrasonična sušilica za sušenje odjeće koristi visoke vibracije. Takozvani zeleni pretvarači pretvaraju električnu energiju u vibracije, zbog čega se hladna voda jednostavno otrese s odjeće.

Znanstvenici tvrde kako ova metoda omogućava da se rublje osuši u svega 20 minuta, dok je uobičajenoj sušilici za isti posao potrebno otprilike 50 minuta. Amerikanci godišnje potroše 63 milijuna kuna električne energije samo za sušenje odjeće u sušilici. Pojavi li se uskoro ultrasonična sušilica na tržištu, Amerikanci bi mogli prilično drastično smanjiti mjesečni račun za struju te doprinijeti štednji energije.

Ova revolucionarna tehnologija sušenja odjeće također dokazano manje uništava odjeću. Vlakna tkanine uništavaju se za vrijeme puhanja vrućeg zrak stvarajući sitne mucice na odjeći. Sušenje bez toplog zraka također smanjuje vjerojatnosti od izbljeđivanja boje s odjeće.

Tim stručnjaka u suradnji s General Electricom i američkim Uredom za energetiku radio je na razvoju ultrasonične tehnologije sušenja dvije godine, a projekt je koštao čak 6,2 milijuna kuna. Iako je prototip gotov, očekuje se kako ultrasonična sušilica neće izaći u prodaju još nekoliko godina.

Ultrasonična sušilica suši odjeću bez toplog zraka Autor: YouTube