SLAVLJENIČKA KOLEKCIJA

Nose se i ovog ljeta: Omiljene 'birkenstockice' zablistale u rođendanskom ruhu

23.05.2023 u 12:21

Bionic
Reading

Vrući mjeseci i ove su godine rezervirani za anatomske natikače Birkenstock. Ovaj poznati brend iz Njemačke upravo je predstavio novu capsule koleckiju koja slavi tri kultna modela - Madrid, Arizona i Gizeh, a koje redom slave svoju 60., 50. i 40. godišnjicu od lansiranja na tržište

Davne 1774. godine, predstavljen je prvi model svima omiljenih anatomskih natikača, no cijelo stoljeće trebalo je proći da ovaj obiteljski brend iz Njemačke ponudi verzije s omotnim potplatom od pluta, tada rezervirane za područje medicine.

Usprkos neupitnoj udobnosti svojih cipela, brend se borio da osvoji modnu sferu sve do 1970., desetljeća kada su ih prihvatili cool klinci iz SAD-a.

U modnoj eri 90-ih, legendarne Bikrenstockice došle su u novoj paleti boja, prije nego što su ih otkrili modeli i druge street style persone, ponosno ih noseći u modnim mjesecima na ulicama svjetskih metropola.

Ove godine brend se ponovno osvrće na tri svoja glavna modela - sandale Madrid (prve dizajnirane), model Arizona (simbol kontrakulture 1970-ih), i konačno one pod nazivom Gizeh, dizajnirane i premijerno lansirane u prodaju 1983. godine.

U sklopu Birkenstockove capsule kolekcije, svi navedeni modeli dostupni su u osam boja, a dolaze s parom starinskih čarapa. Zanimljivo je i to da je ova kolekcija ograničena prema godini nastanka svakog od modela: 1963 para za Madrid, 1973 para za Arizonu i 1983 para za Gizeh model, te su dostupni u prodaji na službenoj stranici brenda.