fokus na siluetama

Njezino visočanstvo crna: Omiljenoj neutralnoj boji Valentino je posvetio čitavu kolekciju

04.03.2024 u 11:45

  • +49

Valentino FW24

Izvor: Profimedia / Autor: firstVIEW / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bionic
Reading

Nakon što je za sezonu jesen/zima 2022. godinu modni svijet obojao u ružičasto, talijanski dizajner Pierpaolo Piccioli na čelu modne kuće Valentino sezonu jesen/zima za 2024. godini vidi u crnom

Crne haljine, crna odijela, crno sve, pa čak i ultra sjajni ruž na usnama svakog modela. Nazvana Valentino Le Noir, friško predstavljena kolekcija talijanskog brenda na pariškom Tjednu mode slavlje je Picciolijeva dizajnerskog umijeća, destiliranog i pretvorenog u probavljivu ideju nosive ljepote.

Piccioli je istražio gotovo svaki kut i teksturu iz bogatog modnog spektra. Bilo je tu prozirnih lepršavih haljina od 'paučine', strukturiranih majica s kapuljačom na patentni zatvarač, krojenih topova i hlača s odgovarajućim opernim rukavicama i bomber jakni u odgovarajućim, sjajnim i glatkim teksturama.

Zastupljene su obje strane formalnosti i ležernog odijevanja, od slojevitih suknji stvorenih od lepršavog tila i uparenih s jednostavnim dolčevitima pa sve do heklanih mini haljina podebljanih blejzerom.

Je li nova kolekcija Valentina bila svojevrsnom vježbom suzdržavanja? Ovisi o tome koga pitate, ali brojne od predstavljenih silueta bile su klasične i nepobitno vjerne modnom DNK-u Valentina.

Na vrhu sjajne crne piste - koja je stajala ispod niza dekadentnih lustera - bilo je lako vidjeti zašto je crna i dalje najomiljenija neutralna boja u svijetu mode. 'Crna nije boja trezvenosti, već izobilja, nijansa koja nudi dozu buntovništva romantici', ističu iz brenda.

Stvaranje čitave kolekcije u jednoj boji možda je statement potez no, složit će se brojni, crna je u komercijalnom smislu sigurna oklada za luksuzno maloprodajno tržište, posebice u neizvjesnim vremenima.

Crna pristaje svima i prilagođava se svakom godišnjem dobu. Neuvredljiva je, laskava i šik - sa ozbiljnom poviješću i šarmom koja ide uz nju.

Potpuno crni lookovi na novoj reviji Valentina također su ponudili rijetku vrstu jasnoće koju ne viđamo prečesto na modnim pistama. Uklanjanjem svih divljih fantazija boja, glavni fokus je na obliku, silueti i teksturi.

Komadi koji su najviše oduševili su živahni topovi prepuni dugih lepršavih šljokica, haljine od prozirne čipke sa složenim ovratnicima i gornji komadi s laserski rezanim, cvjetnim motivima.