nema do kašmira

Nikada ne izlazi iz mode: Iz ovog mekanog i toplog pletiva nećete se poželjeti skinuti

05.12.2021 u 08:03

Bionic
Reading

Toplo pletivo sastavni je dio jesenske i zimske garderobe, no svaki pleteni komad odjeće nije istog sastava i kvalitete. Već godinama na modnoj sceni kao najkvalitetnije pletivo slovi kašmir, a on je, zahvaljujući high street brendovima, danas dostupan širim masama

Uz luksuzni kašmir veže se vrlo zanimljiva priča. Vuna za njega dobiva se na visokim nadmorskim visinama, na himalajskim planinama, od kašmirskih koza češljanjem područja njihovih prepona – na kojem se nalaze najfinija vlakna. Međutim ovih vlakana visoke kvalitete nema puno, stoga se od kašmirskih koza godišnje može dobiti samo 50-150 grama vune.

Što su vlakna donje dlake sitnija, lakša i dulja, to su skuplja i plemenitija. Za high street proizvodnju kašmirskih komada koriste se nešto kraća, no podjednako meka vlakna koja se nerijetko nadopunjuju udjelom merino vune. Džemper od kašmira mora sadržavati najmanje 85 posto kašmirske vune.

Ako se naziva 'čistim džemperom od kašmira', u tom slučaju mora biti u potpunosti stvoren od kašmirske vune. Zahvaljujući naprednim mogućnostima recikliranja, brendovi poput Arketa i Cosa sada nude džempere izrađene od recikliranih vlakana kašmira. Vlakna starih džempera od kašmira ponovno se koriste, čime se u pravilu postižu niže cijene, a predstavljaju jednako ugodnu alternativu.

  • +20
Komadi od kašmira Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Osim što je riječ o potpuno prirodnom materijalu koji grije i ne potiče znojenje, kašmir je toliko mekan i blag prema koži da jednom kada ga probate, više nikad nećete pristati na bilo što drugo. Nježnost komada od kašmira ne može se usporediti s onom koju pruža bilo koji drugi materijal, a ujedno je otprilike šest puta topliji od onih od pristupačne ovčje vune.

Baš poput većine vunenih komada, oni stvoreni od mekanog kašmira ističu se klasičnim izgledom kojim uspješno odolijevaju nametnutim trendovima, a samim time predstavljaju modnu investiciju vrijednu ulaganja.