VAŽNA JE RAVNOTEŽA

Ni sa zdravom hranom ne treba pretjerivati

28.01.2010 u 11:17

Bionic
Reading

U svemu treba biti umjeren, pa tako i u konzumiranju zdrave hrane. Otkriveno je da i tzv. supernamirnice u velikim količinama mogu prouzročiti poteškoće

Stručnjaci su godinama zagovarali što veći unos zdravih namirnica koje imaju snažna antioksidativna svojstva poput borovnice, zelenoga čaja ili leće. Međutim, sad se pokazalo da nije dobro jesti ni previše zdrave hrane.

Znanstvenici tvrde da je ravnoteža nutritivnih vrijednosti koje tijelo treba vrlo osjetljiva i lako se poremeti. Do poremećaja može doći i ako se pretjera s unosom hrane s antioksidativnim svojstvima.

Prema riječima znanstvenika, prisutnost previše zdrave hrane u organizmu znači da nema one druge, tzv. loše hrane. Takva neravnoteža može prouzročiti respiratorne poteškoće, osobito kod starijih ljudi, što ih tada sprečava da se bave tjelovježbom.

Istraživanje je provedeno na različitim životinjama i utvrđeno je da je iznimno važna ravnoteža nutritivnih vrijednosti u tijelu. Drugim riječima, umjerenosti se treba držati čak i kada je riječ o zdravim namirnicama.