MONONUKLEOZA

Neugodna bolest koja se prenosi i poljupcem

08.05.2009 u 07:17

Bionic
Reading

Mononukeloza ili bolest poljupca najčešće pogađa mlade osobe u dobi od 15 do 25, a iako je možeš zaraditi samo jednom u životu, radi se o vrlo neugodnoj bolesti čije liječenje može potrajati čak nekoliko tjedana. Stoga za svaki slučaj saznaj sve o ovoj iscrpljujućoj boleštini kako bi mogao/la prepoznati simptome

Naime, simptomi ove bolesti često mogu biti zamijenjeni i sa simptomima gripe ili gnojne upale grla, a mononukleoza je ime 'bolest poljupca' dobila jer se prenosi ljubljenjem, kašljanjem, kihanjem ili na bilo koji drugi način koji uključuje kontakt sa slinom osobe zaražene virusom.

Riječ je akutnoj bolesti uzrokovanoj specifičnim virusom koji posebno pogađa limfno tkivo i jetru.

O bolesti

Može se prenijeti i drugim vrstama kontakta, npr. zajedničkom uporabom pribora za jelo ili slamke, kao i pijenjem iz iste čaše ili boce. Rjeđe se može prenijeti transfuzijom krvi. Bolest u 90 posto slučajeva uzrokuje Epstein-Barrov virus (EBV) a u preostalih 10 posto citomegalovirus (CMV). Kada se djeca zaraze ovim virusom, infekcija obično prolazi bez simptoma, no se kad se zaraze stariji, 25-75 posto će razviti simptome ove bolesti: povišenu tjelesnu temperaturu, povećane limfne čvorove i upalu grla. Kao i ostali herpesni virusi, i ovaj ostaje pritajen u tijelu još dugo vremena nakon nestanka simptoma.

Simptomi i tijek bolesti

Oko četiri do osam tjedana nakon infekcije pojavljuju se prvi simptomi - malaksalost, gubitak apetita i zimica - koji prethode početku upale grla, vrućice i povećanja limfnih čvorova. Obično traju dva do četiri tjedna, no osjećaj umora može potrajati i puno duže.
Većina bolesnika žali se na glavobolju te malaksalost. Limfni čvorovi se najčešće smanjuju tijekom tri tjedna. Neki bolesnici mjesecima mogu osjećati iscrpljenost, smetnje koncentracije i nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Jedan od znakova zaraze su i povišeni leukociti, a ako liječnik sumnja na mononukleozu, poslat će te i na dodatno testiranje. Nerijetka manifestacija mononukleoze je i hepatitis praćen uvećanjem jetre, mučninom, povraćanjem, gubitkom apetita te žuticom.

Prevencija

Za sprečavanje širenja mononukleoze treba izbjegavati kontakt sa slinom osoba koje su nedavno preboljele tu bolest. No izlučivanje virusa u slini može trajati godinu dana i više nakon infekcije. Izbjegavaj ljubljenje ili dijeljenje pribora za jelo sa osobom koja ima mononukleozu. Teško je precizno reći kada prestajemo biti zarazni, no smatra se da je vjerojatnost prijenosa osam tjedana nakon početka simptoma vrlo mala. Ako se zarazi tvoj dečko ili cura, najbolje je da i sam/a odeš k doktoru jer postoji velika mogućnost (mada nije 100 posto sigurno) da ćeš i ti dobiti tu bolest.

Liječenje

Ne postoji specifično liječenje ove bolesti, a sve dok traju opći simptomi bolesti (visoka temperatura, glavobolja, malaksalost), trebaš mirovati. Bolesnik treba unositi dostatnu količinu tekućine u organizam.
U narednih mjesec-dva, po prolasku akutne faze bolesti, moraš izbjegavati teži fizički napor i sport, posebice borilačke vještine, zbog rizika od ozljede slezene. Naravno, neko vrijeme ćeš morati, ako ga konzumiraš, zaboraviti i na alkohol, budući da je zbog bolesti jetra vrlo osjetljiva.