kremaste i tako dobre

Neodoljivom okusu domaćih bakinih štrukli teško ćete odoljeti, a ovaj recept jedan je od onih koji se čuva generacijama

15.11.2021 u 12:32

Bionic
Reading

Postoje okusi koji nas uvijek u djetinjstvo. Za neke to je miris toplog mlijeka koje su pili za doručak, a za neke su to čokoladne bananice koje su potajno jeli prije ručka, skrivajući se od mame i tate. Ukusi su različiti, ali mnogi će se složiti da se ništa ne može usporediti s kremastom teksturom i neodoljivim okusom bakinih domaćih štrukli sa sirom koji će zauvijek biti simbol bezbrižnih dječjih dana - onih koji su obilježeni najljepšim uspomenama

Mirjana Špoljar, trostruka državna prvakinja Hrvatske u slastičarstvu, polaznicima 'Kenwood kuha' radionice otkrila je svoj recept za zagorske štrukle sa sirom. Tako je u maloj školi slastičarstva, pod Mirjaninim budnim okom, osam novopečenih slastičara uvježbalo vještinu pripreme ovog tradicionalnog bakinog jela. Vježbenici, među kojima su se našli i Zrinka Zekulić, na Instagramu poznatija kao Gladuša i Anita Vukušić Cervar iz Mini Chefa, zajedničkim su snagama dokazali kako je ipak moguće rekreirati okus bakinih štrukli. Ako i vi želite u toplini doma uživati u okusu koji ne zaboravlja, ovaj recept dobro će vam doći.

Potrebni sastojci:

Za tijesto:

  • 50 dkg glatkog brašna
  • 20 dkg oštrog brašna
  • 1 dcl ulja,
  • 1 dkg soli
  • 1 jaje
  • Malo mlake vode

Za nadjev od sira:

  • 1 kg svježeg kravljeg sira
  • 4 jaja
  • 1.5 dkg soli
  • 7 dkg oštrog brašna

Priprema:

Prvo zamijesite tijesto: Sve sastojke umijesite u glatko tijesto, pazeći na to da ne bude ni pretvrdo, ni premekano.

Kada ste izradili tijesto, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i umijesite ga u glatku kuglu.

Tijesto zatim premažite uljem i ostavite ga da 'odmori' 35 minuta na sobnoj temperaturi.

Za to vrijeme pripremite nadjev od sira: Sir izmiješajte sa solju, a zatim lagano dodajte jaja. Kada se smjesa spoji, lagano dodajte brašno.

Kada je tijesto dovoljno mirovalo, prebacite ga na pobrašnjeni stolnjak i počnite ga nježno razvlačiti od sredine prema rubovima stola, da bude što tanje. Kada ste postigli željenu debljinu, odrežite krajeve tijesta pomoću noža, a zatim po tankom tijestu stavite nadjev od sira.

Pomoću slastičarske palete razmažite nadjev širine 10 cm po cijeloj dužini tijesta pa preklopite ostatkom tijesta koje ste razvukli izvan ruba stola i zarolajte.

Pomoću tanjura izrežite štrukle na željenu veličinu pa ih kuhajte u kipućoj vodi u koju ste dodali malo octa, ulja i soli. Štrukle kuhajte na laganoj vatri sve dok ne isplivaju na površinu i, nakon toga, još jednu do dvije minute.

Kada štrukle budu dovoljno kuhane, stavite ih u vatrostalnu posudu i zalijte ih vrhnjem.

Sve pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180°C oko 35 minuta, odnosno, dok vaši domaći štrukli ne dobiju zlatnu boju.

Kada budu gotovi, možete ih servirati s maslacem i krušnim mrvicama. Ako vam ta opcija zvuči primamljivo, Mirjana predlaže da na maslacu prepržite krušne mrvice sve dok ne postanu lagano smeđe pa zatim ugasite vatru i stavite svoje štrukle na pripremljenu smjesu. Ako volite kremastu teksturu jela, na vrh svake štrukle možete staviti i malo kiselog vrhnja.