NEZDRAVA ALTERNATIVA

Nema dokaza da su elektroničke cigarete neškodljive

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.01.2010 15:25
  • Objavljeno 20.01.2010 u 14:09
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nema dokaza da su elektroničke cigarete neškodljive

Oni su u British Medical Journalu napislai da je bez dodatnih istraživanja nemoguće znati imaju li e-cigarete više štete nego li koristi. Sumnje u njihovu štetnost potaknule su neke znanstvene studije, no proizvođači tvrde da su e-cigarete zdrava zamjena za one prave i da pušači mogu udisati nikotin bez katrana, duhana i ugljičnog monoksida.

Autori članka ipak savjetuju pušačima da ih prestanu koristiti dok se u roku godine dana ne završe studije o sigurnosti koje se upravo provode.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također je među onima koji dijele zabrinutost tom novom vrstom pušačkog nadomjestka, kao i američke vlasti koje su zaplijenile brojne pošiljke.

Pa ipak, e-cigarete su kao 'pušačka alternativa' lako dostupne putem interneta ili ih se može kupiti na mjestima poput barova i klubova, te u Britaniji u robnim kućama Harrodsa ili na letovima Ryanaira.

Grčki znanstvenici Andreas Floris i Dimitris Oikonomu napisali su da su dosad provedene svega tri studije o e-cigaretama. U prvoj, američka administracija za hranu i lijekove izrazila je zabrinutost nakon što je otkrila da se u e-cigaretama različitih proizvođača emitiraju različite količine nikotina u svakom udisaju. FDA je u njima također pronašla i tragove snažnih kancerogenih kemikalija.

U drugoj studiji, grčki zdravstveni istraživački institut Demokritos zauzeo je neutralan stav prema tim proizvodima. U trećoj studiji, novozelandske privatne zdravstvene kompanije Health, također su pronađeni tragovi kancerogenih kemikalija, ali je zaključeno da ih se u usporedbi s pravim cigaretama svakako treba preporučiti jer su zdravstveni rizici puno manji.

Manjak analiza, kao i različiti rezultati i pronađene kemikalije, ukazuju na potrebu opsežnijih studija, napisali su grčki znanstvenici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi