riješi kviz i saznaj!

Nedostaje li vašem tijelu magnezija?

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Najpoznatiji učinci ovog minerala su ublažavanje grčeva i stresa, blagi laksativni učinak, te blago snižavanje krvnog tlaka. Unatoč tome, prosječno polovica “zapadnjačke” populacije unosi manje od 2/3 preporučenih vrijednosti magnezija prehranom, a preporuke za odrasle osobe su 300 – 400 mg.

Glavni „antistresni“ mineral tijekom posljednjih godina privlači veliku pažnju raznih populacijskih skupina. Rast popularnosti i potrošnje magnezija nimalo ne čudi, uzmemo li u obzir globalni nedostatak u prehrani, ali i brojne pozitivne učinke koje ima na tijelo. Vrlo je važno održavati njegovu adekvatnu razinu u tijelu, kako bi mogao imati blagotvoran utjecaj na živčani sustav i psihološku funkciju.

Bogati izvori magnezija

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Najbogatiji izvor magnezija prvenstveno su cjelovite žitarice, kao što su zob, pšenica, ječam ili riža. Slijede ih mahunarke, poput soje, graha, slanutka, leće i graška, te sjemenke i orašasti plodovi. Špinat i rajčica najistaknutiji su izvori magnezija iz skupine povrća, dok se datulje, grožđice i suhe šljive ističu u skupini voća. Također, riba je dobar izvor magnezija, posebice iverak i tuna. Zanimljivo je naglasiti kako je i tamna čokolada značajan izvor magnezija.

Nekoliko je mogućih uzroka manjka magnezija:

Povećane potrebe – kao što su trudnoća, rast i razvoj, stres ili pojačana tjelesna aktivnost

Nedovoljan unos – koji može biti posljedica neuravnotežene prehrane ili konzumacije namirnica siromašnih magnezijem

Pojačano izlučivanje – kao posljedica pojačane tjelesne aktivnosti, dojenja, šećerne bolesti, kod korištenja nekih lijekova kao što su diuretici i digitalis, te kod zlouporabe laksativa i alkohola

Malapsorpcija – koja je posljedica gastrointestinalnih tegoba i starenja

Okolišni uvjeti – kisele kiše i umjetna gnojiva uzrokuju osiromašenje tla magnezijem, zbog čega je u biljkama i životinjama smanjena koncentracija magnezija. Istraživanja pokazuju kako se udio magnezija u voću i povrću s godinama smanjuje. Tako je 1914. godine sadržaj magnezija u jabukama bio 28,9 mg, dok je 1992. godine taj broj bio više od 5 puta manji, odnosno samo 5 mg.

Simptomi manjka

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prvi simptom koji se uvijek povezuje s nedostatkom magnezija su grčevi i trnci u stopalima i prstima na nogama. Osim toga, grčevi se mogu javljati i u rukama, bedrima i listovima, te u probavnom i urinarnom traktu. Nedostatak magnezija može uzrokovati i bolove u mišićima lica, vrata i kralježnice, ali i glavobolju, vrtoglavicu, slabu koncentraciju te aritmije.

Deficit magnezija nije lako dijagnosticirati, budući da nam koncentracija u krvi ne govori mnogo o pravom statusu magnezija u tijelu, stoga valja posegnuti za praktičnim mjerama identifikacije osoba s deficitom.

Načini nadoknade magnezija

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Jednostavan način kako brzo nadoknaditi magnezij je korištenje granula koje se trenutačno otapaju u ustima. Istraživanja su pokazala kako magnezij citrat, odnosno oblik koji se nalazi u granulama, pokazuje najveću iskoristivost među različitim oblicima magnezija.

Također je poželjna kombinacija s vitaminima B skupine koji pomažu iskorištenju ovog minerala, a zbog svog oblika pripravak je praktičan za primjenu u bilo koje doba dana.

Naše tijelo najbolje apsorbira magnezij u dva različita oblika: kao magnezij oksid (anorganska sol) i magnezij citrat (organska sol) u kombinaciji.

Magnezij oksid sadrži najviše magnezija po jedinici doziranja i zajedno s lako topivim i dobro iskoristivim magnezijem citratom postiže željenu koncentraciju magnezija u biološkim sustavima nakon oralne konzumacije.

Upotrebom pripravka u kojem je magnezij sadržan u obliku magnezij oksida i magnezij citrata u ukupnoj dozi od 375 mg osiguravamo dovoljnu količinu magnezija koji je potreban za normalne funkcije brojnih organa i organskih sustava, a posebice funkcije mišića, kosti, živčanog sustava te doprinosi psihološkoj funkciji.

Također, adekvatna primjena ovoga minerala doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti te stvaranju energije.

Spoj magnezij oksida i citrata s vitaminima B6 (za bolju apsorpciju magnezija iz crijeva u krv), B9 i B12 dovodi do sinergijskog učinka na poboljšanje općeg stanja i uspostavu ravnoteže energije i metabolizma u stanicama.

Iskoristivost magnezija u takvoj kombinaciji je najmanje za tri do pet puta veća nego kad se magnezij uzima zasebno kao magnezij oksid. Stoga se ova kombinacija uvelike preporuča za svakodnevnu upotrebu prilikom većih tjelesnih ili umnih napora, prije i nakon sportskih aktivnosti te kod stanja koja su povezana s grčevima u mišićima.

Riješite kviz i saznajte treba li vašem tijelu magnezij!

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Plivom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!