rastu bez zalijevanja

Ne trebaju im voda ni održavanje: Ovo su najljepše biljke za suha tla

21.05.2023 u 21:00

Bionic
Reading

Suhi vrtovi popularan su odabir jer podrazumijevanju sadnju biljaka koje rastu u suhom tlu te ne zahtijevaju puno brige i zalijevanja, a stručnjaci su izdvojili najljepše vrste

Suhi vrt omiljena je opcija za sve koji nemaju volje ili vremena svaki dan skrbiti se o biljkama jer u njemu uspijevaju sadnice kojima nije potrebno puno zalijevanja i brige da bi uspješno cvale.

Tajna ovih biljaka jest u tome što rastu u područjima u kojima vladaju suša (zbog čega se ovakav vrt naziva i pustinjski) i visoke temperature te su naviknute na cvat u suhom tlu s malom količinom vode.

Kaktusi i sukulenti najčešći su odabir, no osim njih, postoji čitav niz prelijepog bilja koje će uljepšavati vaš vrt bez toga da se pretjerano zamarate njegovim održavanjem!

Vrt bez korova Izvor: Profimedia / Autor: tportal

Kotrljan (Eryngium)

Popularan izbor za suhe vrtove je kotrljan jer oduševljava efektnim ljubičastim cvjetovima koji nalikuju čičku. Dostupan je u ljubičastoj, plavoj, srebrnoj i bijeloj varijanti.

Ova biljka lako se snalazi u suhom pjeskovitom tlu i šljunčanim vrtovima koji su dobro drenirani, a potrebno joj je puno sunca da bi dosegla svoj potencijal. Bogata je nektarom (peludom) pa privlači pčele, leptire i druge oprašivače.

Mlječika (Euphorbia)

Upečatljivi žuti i zeleni cvjetovi mlječike pojavljuju se u proljeće, a zbog svog bogatog rasta često se koriste kao prirodne granice među posjedima.

Sadnja balkonskog cvijeća za početnike Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Riječ je o jednoj od biljaka koje je najlakše uzgajati, a najbolje uspijeva u pješčanom tlu i šljunčanim vrtovima te lako prolazi kroz sušna i vruća ljetna razdoblja. Neke mlječike mirišu na med, što ih čini pravom poslasticom za leptire i pčele.

Lavanda (Lavandula)

Lavanda je postala biljka bez koje je teško zamisliti ijedan moderan suhi vrt jer oduševljava bojom, mirisom i lakoćom održavanja.

Upravo zbog njene arome, preporuka je postaviti je što bliže ulazu u kuću kako bi njeni ugodni miris zahvatili čitav unutrašnji prostor.

Ova predivna biljka uspijeva u suhom kamenitom tlu te stvara senzacionalan prizor mirisnih ljubičastih cvjetova koji traju cijelo ljeto. Lavanda je također izvrsna biljka za oprašivanje kukaca, privlači sve vrste pčela i leptira, a najljepše izgleda posađena među ostalim mediteranskim biljem poput ružmarina i majčine dušice.

Svetolin (Santolina)

Sa svojim blijedim cvjetovima boje limuna i aromatičnim lišćem, svetolin je temelj mnogih suhih vrtova u mediteranskom stilu. Lako se uzgaja u šljunčanim vrtovima, a nerijetko se koristi i u svojstvu prirodnih obruba putova.

Urbani vrt na balkonu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/tportal.hr

Birajte između srebrnolisne Santolina chamaecyparissus ili zelenolisne Santolina rosmarinfolia. Obje biljke ljeti imaju simpatične žute cvjetove u obliku gumba. Prednost je to što lišće ostaje kao zimzelen dodatak vrtu.

Nolina (Nolina texana)

Nolina texana, poznata i kao teksaška medvjeđa trava, odlična je zimzelena biljka otporna na sušu. Ovaj član obitelji ljiljana voli puno sunca, ali će uspjeti i u djelomično sjenovitim vrtovima. Najbolje uspijeva u suhim uvjetima i zemlji s dobrom drenažom, ali dajte mu malo vode ako je ljeto iznimno vruće i suho.

Posebno se ističe kad je posađen na suhoj padini jer se spušta u slapove, obavljajući svoj posao zadržavanja zemlje, dok istovremeno vrtu daje luksuzan izgled. Potrebno mu je vrlo malo vode i njege pa je jedan od omiljenih odabira za suho tlo.

Cvate od kasnog proljeća do ljeta, a cvjetovi su grupirani u središtu biljke. Nakon što cvat završi, morat ćete odrezati stabljiku što je moguće bliže dnu.

Ljubičasta verbena (Verbena bonariensis)

Visoke prozračne trajnice poput ljubičaste verbene daju dozu dinamičnosti suhim vrtovima jer se uglavnom sastoje od nižih i širih biljaka. Efektno izgledaju i korištene u prazninama između sadnica koje rastu u širinu, a jedan od omiljenijih odabira za sadnju jest u kombinaciji s ukrasnim travama.

Najbolje rastu posađene na direktnom suncu i u dobro dreniranom tlu, a pod odgovarajućim uvjetima bit će glavna atrakcija u suhim vrtovima od kasnog proljeća do jeseni.

Dolaze u bogatom izboru nijansi, uključujući ljubičastu, ružičastu, boju rubina i bijelu, uslijed čega se lako uklope u svaki vrt.

Stablo echium (Echium pininana)

Stablo echium preferira visoke temperature. Porijeklom je s Azora, Madeire i Kanarskih otoka, gdje uspijeva na vulkanskom tlu pa će bez problema rasti i uz izrazitu sušu.

S divovskim ukrasnim klasovima i dramatičnim šiljcima koji dolaze u kombinacijama ljubičaste, bijele i plave, garancija je upečatljivog izgleda suhog vrta koji će vas iznova oduševljavati.

Stolisnik (Achillea)

Ove trajnice otporne su na sušu te uspijevaju na toplim i suhim mjestima, a cvatu od sredine ljeta do jeseni.

Grozdovi velikih i ravnih cvjetnih glavica u žutoj, prljavobijeloj, ružičastoj, ljubičastoj i narančastoj boji pojavljuju se na blago razgranatim stabljikama iznad sivozelenog lišća tijekom ljeta i u jesen.

Sikavica (Echinops)

Još jedan veliki favorit vrtnih kukaca kao što su pčele i leptiri, ova arhitektonski upečatljiva biljka čička najbolje funkcionira u suhom ili šljunčanom vrtu, a posebno među ostalim biljkama koje vole suhe uvjete.

Sikavica će uspijevati i na najtanjem tlu sve dok ima sunca. Ljeti ima kuglice tamnoplavih, ljubičastih ili bijelih cvjetova te efektne srebrnaste stabljike i bodljikavo sivozeleno lišće.

Afrički ljiljan (Agapanthus)

Velike gomile ovih upadljivih cvjetova formiranih u loptice upečatljiv su dodatak suhom vrtu, bilo u obrubima, posudama ili urezane kako bi popunile sve praznine.

Osim nekoliko sorta s bijelim cvjetovima, afrički ljiljani uglavnom dolaze u nijansama plave, od najbljeđe boje praha do tamnih nijansi nalik noći, pa se dobro uklapaju u standardnu ​​paletu boja suhog vrta u kojem variraju nježne ljubičaste, sive i krem ​​boje.

Odaberite što sunčanije mjesto kako biste dobili najviše cvijeća. Uspijevaju u dobro dreniranom tlu ili posađene u posude s dosta dodanog pijeska. Listopadne sorte afričkog ljiljana su najotpornije i često su najplodnije s 15-20 cvjetova po grudici.

Koje sukulente odabrati?

Porijeklom iz sušnih krajeva, sukulenti su uvijek dobar izbor za suhe vrtove. Budući da su tolerantni na nedostatak vode i sporo rastu, ne trebaju istu razinu njege kao neke druge biljke.

Sukulenti su izvrstan izbor za suhe vrtove jer pohranjuju vodu u lišću, stabljici i korijenju. Dolaze u raznim bojama i oblicima i nije ih potrebno održavati.

Odaberite juku, jer je otporna i može uspijevati u vrućim i suhim uvjetima, ili agavu, jer nije zahtjevna za održavanje i može podnijeti nedostatak vode, što je čini savršenom za suhe vrtove, baš kao i sedum s bijelim, ružičastim i crvenim listovima.

Dickia je također jedan od favorita za suhe vrtove. Ne samo da se dobro snalazi s malo vode, nego se čini da uspijeva i kad se o njoj nitko ne brine.