trikovi koji čine razliku

Ne podcjenjujte moćan efekt lustera prilikom uređenja doma, a uz ove savjete odabrat ćete pravu veličinu za svaku prostoriju

16.03.2022 u 11:32

Bionic
Reading

Luster je središnja točka svake prostorije, posebice blagovaonice, u kojoj doista dolazi do izražaja. Zbog toga je prilikom uređenja interijera važno odabrati onaj koji prati stil prostorije, ali je i odgovarajuće veličine za određeni prostor

Iako ne postoje stroga pravila, ipak je tu nekoliko smjernica koje značajno pomažu u određivanju prave veličine lustera obzirom na veličinu prostora. Luster se najviše ističe u blagovaonici, a najčešće postavljen iznad stola postaje centralo mjesto svakog doma. Upravo zbog toga najviše pažnje trea odabrati lusteru za blagovaonski dio doma.

Kako odabrati najbolji luster za blagovaonicu

Promjer lustera za blagovaonicu trebao bi biti otprilike polovica do dvije trećine širine stola preko kojeg će visjeti. Druga verzija ovog pravila je da bi promjer lustera trebao biti oko 30 cm manji u promjeru od širine blagovaonskog stola na najširoj točki. Logika ovog izbora smanjuje mogućnost da će gosti kada ustaju od stola glavom udariti u viseći luster iznad stola.

Ako imate veći prostor na raspolaganju, stručnjaci za uređenje interijera kažu, da kada je riječ o lusterima za blagovaonicu, uvijek treba dati prednost onim većim. Osim toga, ako vam je prostor malo manji, uvijek možete luster objesiti malo više, bez narušavanja vizualnog koncepta.

Ako je moguće, podesite luster tako da ne bude bliže od 120 cm od bio kojeg zida ili drugog komada namještaja. Iako je to teško ostvariti u manjim prostorima, ovo je dobro pravilo koje treba imati na umu.

Savjet za izbor lustera za predsoblje i druge prostorije

Za predsoblje, velike sobe i druge velike prostore, imajte na umu da je odgovarajući luster ne određuje samo njegova veličina. Veliku ulogu također igra način vješanja i pričvršćivanja te vizualni dojam. Ako vam za oko zapinje dojmljiv luster kojeg krasi izrazito ukrašen stil, tada možete odabrati i onaj nešto manjih dimenzija, dok jednostavni, nenametljivi i sofisticirani primjerci mogu biti i nešto veći od preporučenoga.

Standardna metoda za određivanje prave veličine za luster je zbrajanje duljine i širine prostorije, a taj broj predstavlja preporučljivu veličinu lustera.

Neki dizajneri slijede ove smjernice koje nude malo više fleksibilnosti: za manje prostorije odaberite luster veličine 40-50 cm, u srednje velikim prostorijama dobro funkcioniraju oni veličine 60-70 cm, a u veliki prostorijama sjajan izbor su oni u rasponu od 60 do 80 cm.