Ljeto u Mađarskoj

Ne brinite, mi (sigurno!) znamo što ćete raditi ovoga ljeta!

08.06.2018 u 10:38

Bionic
Reading

Mađarska je domaćin nekoliko kulturnih i glazbenih festivala svakoga ljeta. Bilo da posjetitelji žele otići na koncert najprodavanijih glazbenika, bilo uživati u izvanrednim izvedbama klasične glazbe, posjetiti kulturne događaje ili kušati najfinija vina i hranu, zasigurno će pronaći ono što traže

Ples, glazba, predstave i provod... Mađarska ljeti nudi više od zabave! Ako krenete put susjedstva, vaš raspored glazbenih festivala ubrzo će biti do vrha popunjen. Što sve možete vidjeti i čuti u Mađarskoj?

Sziget Festival svake godine održava se na otoku u Budimpešti, a najveći je i najpoznatiji od glazbenih festivala u Mađarskoj i jedan od najpoznatijih u regiji. Osvojio je European Festival Awards u kategorijama najboljeg popisa izvođača i omiljenog festivala izvođača. Međutim postoje brojni događaji koje možete otkriti i izvan glavnog grada, primjerice VOLT Festival u Šopronu, u zapadnom dijelu države, Campus Festival u Debrecenu, L.E.S.Z. Feszt u Kisvárdi u istočnoj regiji i SZIN (Szegedi Ifjúsági Napok) na jugu.

Velik broj festivala organizira se pored najvećeg mađarskog jezera i popularnog odredišta za odmor, jezera Balaton. Balaton Sound, STRAND Festival i B.my.Lake uglavnom nude pop i elektroničku glazbu, dok je VeszprémFeszt izvrstan odabir za ljubitelje jazza, klasične i svjetske glazbe. Festival Dolina umjetnosti (Művészetek Völgye), koji se održava u tri slikovita sela u regiji, najveći je mađarski festival koji objedinjuje više vrsta umjetnosti.

Hello Hungary Izvor: Promo fotografije / Autor: Hello Hungary

U najvećem gradu sjeverne Mađarske, Miškolcu, u lipnju se održava Bartók Plus Opera Festival, koji se smatra najvažnijim festivalom posvećenim poznatom mađarskom skladatelju Béli Bartóku. Festival od samoga početka nudi izvedbe svjetski poznatih mađarskih umjetnika i međunarodnih opernih zvijezda.

Ako ste ovoga ljeta ipak već uplatili odlazak na more, ne tugujte - Mađarska nudi širok raspon festivala i kulturnih događaja i tijekom jeseni. Festival vina u Budimpešti, primjerice, održava se početkom rujna na prekrasnoj lokaciji Budimskog dvorca. Posjetitelji mogu kušati vina koja nude stotine izlagača i istovremeno uživati u glazbi uživo i raznim programima kao što je predstavljanje i kušanje proizvoda Sveučilišta vina.

Mađarska je zemlja vode pa je očekivano najvažniji događaj godine upravo onaj na vodi. Jedriličarima najvažnija manifestacija zove se Keksalag (jedriličarski festival Plava traka), u kojoj stotine brodova plove na jezeru. Plava traka najprestižnija je regata od 1934., a svojom dužinom od 160 kilometara, smatra se i najdužom utrkom u Europi.

Mađarska je zemlja hedonizma pa u njoj cijele godine možete pronaći i mnoštvo festivala posvećenih hrani (posebice kobasicama), zatim festivale cvijeća i rukotvorina, a za ljubitelje adrenalina tu su i različiti festivali i natjecanja u motosportovima. Među najvećima od njih svakako su natjecanja u mađarskom Kunmadarasu, na koja odlaze brojni hrvatski motosportaši i stunteri. Jedno od njih održat će se i ove godine u kolovozu.