vječni komad

Najpoželjniju ljetnu obuću možete pronaći i po suludo niskim cijenama, a evo kako je nositi

08.06.2018 u 06:44

Bionic
Reading

Espadrile su definitivno najpoželjniji ljetni komad u koji se isplati investirati novac jer se mogu nositi i u proljeće, ali i u ranu jesen, a mogu se pronaći i po suludo niskim cijenama. Iako ih danas najčešće povezujemo sa Chanelovim modelom, njihova povijest seže u 14. stoljeće, kada su ih nosili ribari

Prema podacima Google Analyticsa, online pretraživanja za kultnim Chanelovim kožnim i jutenim espadrilama u ovo doba godine skočila su na 100.000 klikova mjesečno, što jasno govori o tome kako se trendseterice diljem svijeta pripremaju investirati u najpoželjniji ljetni komad idealan za duge šetnje uz more.

Već s prvim proljetnim zrakama pa sve do kraja ljetne sezone ljubiteljice mode uskaču u omiljeni par espadrila, odličnu alternativu sandalama koja poput tenisica pristaje uz sve što vam padne na pamet.

  • +11
Poznate ljepotice u espadrilama Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Njihova povijest seže još u 14. stoljeće, kada su predstavljale jeftinu obuću koju su tada nosili ribari u francuskoj regiji Occitania i diljem Španjolske te su bile izrađene od canvasa, iznimno izdržljive tkanine koja se koristila za izradu jedara, šatora i naprtnjača.

Zahvaljujući holivudskim divama 40-ih i 50-ih godina, koje su ih nosile na filmu, njihova je popularnost skočila te se na njih počelo gledati izvan okvira radne obuće. Grace Kelly nosila ih je u filmu 'Drž'te lopova' (To Catch A Thief) 1955., a Lauren Bacall u filmu 'Otok Largo' (Key Largo) 1948. godine.

Coco Chanel imala je opsesiju nautičkim stilom koji je nastojala uklopiti u svoje kolekcije 1930-ih, a njezine espadrile od samog početka lansiranja pa sve do danas ostale su jedne od najtraženijih komada modne kuće Chanel, nakon što su 2013. ponovno predstavljene u sklopu tadašnje kolekcije. Nova verzija Chanelovih espadrila dolazi sa zaštitnim logom kuće, prepoznatljivim dvostrukim slovom C, što ih je učinilo statusnim simbolom i novim najpoželjnijim luksuznim komadom.

Audrey Hepburn u njima se šetala Azurnom obalom u filmu 'Putovanje za dvoje' (Two For the Road) 1967. godine, a 1970-ih Yves Saint Laurent je dizajnirao espadrile s punom petom koje komplimentiraju ženskoj figuri i odlično se slažu uz traperice. Nakon uloge Diane Keaton u filmu 'Sviraj to ponovno, Sam' (Play It Again Sam) 1972. svi su željeli baš takav stajling.

Iako su Chanelove espadrile uvjerljivo najpopularnije, moguće je pronaći na stotine dizajnerskih brendova i high street trgovina koje nude jednako primamljive modele različitih boja, uzoraka i materijala, ravne, s platformom ili punom petom, a cijena im može varirati od 40 pa do nekoliko tisuća kuna. Jedini uvjet je da potplat bude izrađen od užeta. Originalno se to uže dobivalo od mediteranske biljke esparto, no danas postoje razne varijante.

Danas za Chanelovim popularnim espadrilama luduju brojne slavne zvijezde, poput Kendall Jenner, Kate Middleton, Pippe Middleton, Alessandre Ambrosio, Jessice Biel, Tamare Ecclestone, Mirande Kerr, Hillary Duff i brojnih drugih.

  • +5
Kate Middleton u omiljenim espadrilama Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Jedina boljka espadrila je to što, ukoliko ih se ne pazi i mazi, neće dugo potrajati. Gornji materijal lako se može uprljati, a u potplat se često zna uvući pijesak. Ako kod kuće imate dotrajale espadrile koje vam je žao baciti, pokušajte ih oprati sapunicom ili vlažnim maramicama i potom prebojiti bojom za tkaninu, a možete ih pokušati i oslikati. Ukoliko se uže na dijelovima odlijepilo, zalijepite ga superljepilom i, voila!, bit će kao nove.