opijajuće note

Najljepši mirisi proljeća: Svježi i lagani, ovo su savršeni parfemi za tople dane

20.04.2024 u 18:56

Bionic
Reading

Početak nove sezone označava ne samo promjenu garderobe već i parfema. Najljepši miris proljeća mirišu na svježinu, prirodu i prenose nas u bajkovite krajolike cvijeća, voćnjaka i livade. Prožimajući kožu ugodnim notama istovremeno podižu raspoloženje, a ovo su neki na koje vrijedi obratiti pažnju

Parfemi imaju evokativnu sposobnost da nas povedu na 'putovanje' i um ispune prekrasnim slikama. U proljeće slavimo buđenje prirode i sve jednostavne radosti koje ono donosi, a proljetni parfemi prozivaju upravo to – buđenje prirode, svježinu i radost novog početka.

Naime, došlo je vrijeme da se oprostimo od hladnoće i sivila. Pred nama su sunčani i topli dani, a dolazak proljeća slavimo i prekrasnim proljetnim parfemima u čije note je utkana sva ljepota novog godišnjeg doba.

'Još nije vrijeme za parfemske vode, ali ni za opojne mirise. Proljeće je vrijeme pogodno za lagane parfeme, koji još uvijek odišu notom senzualnosti. To su mirisi sa svježim dodirom koji počivaju na drvenastim i puderastim bazama s lijepom dubinom,' kaže parfumerka Marine Ipert. 'To je na primjer Chanelov N°19 , sa hrabrom kombinacijom zelenih nota i puderastog irisa, ili pak Pradin Infusion d'Iris koji također ima vrlo svježi lift s nježnijom i mekom bazom,' dodaje.

U drugom stilu, ali jednako zanimljiv za slastan prijelaz između zime i proljeća je Eau de Citron noir iz Hermèsa. 'To je parfem baziran na višegodišnjem limunu, s drvenastim i chypre nijansama', objašnjava Marine Ipert. 'To je senzualna kolonjska voda, dovoljno jaka i nježna da se koristi u proljeće.'

Proljetni mirisi koji će uljepšati svakodnevicu

Proljeće nas tjera da se okružimo svjetlucavim šarenim cvijećem. Priroda je preplavljena narcisima, božurima, ružama, gardenijama, magnolijama, đurđicama... Toliko sorti koje su beskrajno dostupne da rađaju mnoštvo olfaktornih kompozicija. U svijetu parfema cvjetna obitelj nedvojbeno je najbogatija: cvjetni mirisi mogu biti drvenasti, voćni, aldehidni, vodeni, začinski ili pak zeleni.

Cvijeće ima nekoliko lica ovisno o notama s kojima se kombinira. A učiniti ih privlačnima kakvi jesu u našim mislima ponekad predstavlja izazov za parfimere. 'Ruža, iako je vrlo znakovita u parfumeriji, za mene je izuzetno komplicirana jer je lako mogu okružiti staromodne konotacije,' objašnjava Marine Ipert. Lijepe moderne kreacije oko ruže u konačnici su prilično rijetke, no miris koji smatra posebno uspješnim je Chloé Eau de Parfum.

A tu je i cvijeće koje tako prekrasno izgleda, a zapravo je bez mirisa. 'Ima cvijeća koje ne miriše na ništa. To se posebno odnosi na mak koji je u Flower by Kenzo čista interpretacija parfimera,' otkriva ova stručnjakinja za parfeme.

Voćni mirisi

Povratak sunčanih dana označava i povratak šarenih plodova na štandove tržnica. 'Još uvijek se nećemo odlučiti za slatko i vrlo vodenasto voće poput dinje ili lubenice, već radije za mesnato voće poput marelice, trešnje, maline ili jagode', naglašava Marine Ipert. I dok zima voćne note doživljava na više gurmanski način, primjerice povezane s notama karamele, proljeće nudi svježije i manje slatke varijante.

'Razmnožena u laboratoriju korištenjem sintetskih molekula, marelica je, primjerice, tretirana vrlo velikodušno, često s kombinacijom sočnih, ali vrlo laktonskih i mliječno zelenih nota, što donosi baršunasti dodir savršen za proljeće,' kaže Marine Ipert.

Neodoljive zelene note

Neophodan proljetni miris, zeleni mirisi tjeraju nas u polje svježe pokošene vlažne trave i djeluju poput naleta radosti. A kako kaže parfimerka Ipert, taj efekt je moguć zahvaljujući noti galbanuma koja dolazi od biljke koja daje male žute cvjetove čiji miris nije baš ugodan. U parfumeriji je zanimljiva smola ove biljke koja zelenim parfemima daje svježinu i živost. 'Nije lako ukrotiti tu notu. Mora biti savršeno dozirana kako bi u miris unijela stvarnu dodanu vrijednost,' kaže Ipert i dodaje kako je to posebno uspješno napravljeno kod Margielovog parfema Untitled.

Proljetni parfemi koje ćete obožavati:

J'ai Trois Amours, Infiniment Coty Paris

Novi chypre cvjetni miris za žene i muškarce donosi iznenađujuća kreaciju s akordom cvijeta banane u glavnoj ulozi. Frakcije banane i jasmina pronalaze svoju blagotvornost u zajedničkom ritmu kreirajući opojni cvjetni miris.

Flower Ikebana Mimosa Eau de Parfum, Kenzo

Ovaj parfem odaje počast ljubavi Kenza Takade prema cvijeću i umjetnosti življenja. Puderasto cvjetni miris iz radionice parfumerke Marie Salamagne djeluje tako opojno. Oživljava ikebanu, tradiciju japanskog aranžiranja cvijeća, s mimozom na mjestu dominantnog sastojka čiji sjaj obasjava cijelu mirisnu kompoziciju. S 91 posto prirodnih sastojaka odaje počast 'art de vivre', odnosno umijeću življenja.

Aqua Allegoria Florabloom Eau de Toilette, Guerlain

Jedna kapljica Guerlainovog parfema odvest će vas na sunčane ulice Pariza, gdje brend izmišlja svoje olfaktorne mirise od 1828. godine. Od aroma koje podsjećaju na šumarke do onih inspiriranih valovitim poljima prepunim flore, Guerlainu je cilje stvoriti više od omiljenog parfema. Slavi prirodnu smočnicu našeg planeta puneći svoje bočice mirisnim sastojcima od ruže i bergamota do jasmina i vanilije.

La Vie est Belle Rose Extraordinaire Eau de Parfum, Lancôme

Ovo je nova, jedinstvena reinterpretacija Lancômeove kultne ruže. Nova cvjetna nota u svom središtu ima iris i tri dragocjena ekstrakta ruže: svježu ružinu vodu, senzualnu ružu Damascenu i poseban akord ruže stvoren ekskluzivno za ovu izvanrednu varijantu. A cvjetne note naglašene su mošusnim drvenim notama.

Nina Illusion Eau de Parfum, Nina Ricci

Najnoviji parfem živahnog mirisa iz Nina linije poziva da odbacimo obično i prigrlimo neobično. Sastojeći se od 90 posto sastojaka prirodnog porijekla, Nina Illusion sadrži obnovljeni talijanski limun, Nininu prepoznatljivu mirisnu notu. Nina Illusion uvodi u šareni svijet obogaćen dodirima čarolije. Kombinacija nježnog cvijeta naranče sa živahnom malinom i kremastim pačulijem stvara ovaj zavodljiv novi parfem.

Musc Nude For Her Eau de Parfum, Narciso Rodriguez

Ovo je miris koji slavi autentičnu ženstvenost u senzualnoj cvjetnoj kompoziciji. Ovaj privlačan i topao miris je dizajniran da bude prirodan i intiman kao druga koža. Mošusni cvjetni miris predstavlja bezvremenski hommage olfaktornoj umjetnosti. U njegovoj srži je prepoznatljivi mošus Narcisa Rodrigueza, sada obogaćen novim, mekim i primamljivim slojevima - luksuznim uljem ruže i slatkim šarmom cvjeta naranče. Donje note razvijaju se u bogatu, raskošnu mješavinu zrna tonke, cedrovine i zemljanog pačulija.

From The Garden Eau de Toilette, Replica

From The Garden je parfem koji budi radostan osjećaj sunčanog poslijepodneva provedenog u vrtu – osjećaja bosih nogu na travi, užitka branja zrelih, sočnih rajčica do zujanja pčela u zraku. Akord listova rajčice u mirisu kombiniran je s notama zelene mandarine kako bi se stvorio svjež, sočan završni miris. Iako su zelene i nadahnjujuće, note pačulija i geranija donose vlažnu, zemljanu kvalitetu. U suprotnosti sa svježinom mirisa, rezultat je elegantan, oštar miris koji priziva sjećanje na neke od najljepših dana provedenih u prirodi.