IZBJEGNITE IH

Najčešće greške koje većina roditelja nesvjesno radi

20.05.2017 u 08:09

Bionic
Reading

Roditelji često nesvjesno rade pogrešne korake prilikom odgoja djece. Nemoguće je uvijek biti reprezentativan roditelj, niti je moguće u svakom trenutku paziti što izgovarate i kako se ponašate, no djeca upijaju poput spužve, zbog čega nerijetko kopiraju ono što vide kod kuće, a često zaboravimo da i djeca imaju osjećaje. Stoga ipak moramo biti pažljiviji i imati na umu to da naše ponašanje može doživotno obilježiti dijete, a evo što psihologinja navodi kao najčešće greške kojih roditelji nisu ni svjesni

Biti roditelj nije lako, a svi koji imaju djecu složit će se da je odgoj djece najzahtjevniji zadatak koji im je donio život. Djeca su pod utjecajem svega i svakoga tko ih okružuje, pogotovo vršnjaka i njihovih učitelja, no neosporno je to da najveću ulogu u oblikovanju njih kao osoba te njihove budućnosti imaju roditelji.

Hoću li dobro odgojiti svoje dijete? Hoće li izrasti u savjesnu, dobru i radišnu osobu? Svatko tko ima djecu zasigurno si je barem jednom postavio slično pitanje. Nijedan roditelj nije savršen, no ophođenje prema djetetu može imati dugoročne učinke na njegovu budućnost.

Psiholozi smatraju kako ton kojim se roditelj obraća djetetu, oblikovanje rečenica i riječi koje bira u razgovoru s djetetom te vrijednosti koje mu usađuje mogu imati ozbiljne i dugoročne posljedice koje se teško mogu ispraviti kod odraslog čovjeka.

Psihologinja Ma. Lourdes 'Honey' Carandang objasnila je za Inquirer.net da postoje četiri slučaja u kojima bi roditelji mogli negativno utjecati na budućnost svog djeteta:

1. Uspoređivanje djece

Svaki roditelj voli svoju djecu podjednako, no ako jedno od djece pokazuje veće vještine i sposobnosti u školi od drugog djeteta, a vi imate tendenciju uspoređivati ih i naglašavati koliko je jedno od njih pametnije ili sposobnije, to bi moglo loše utjecati na ono drugo.

Primjerice, predstavljate li svoju djecu drugim ljudima riječima 'ovo je moja pametna kći Sara, a ovo moj mlađi sin Luka', primjećujete li da to nije nimalo ravnopravno ni fer prema drugom djetetu.

Iako zasigurno niste imali namjeru uvrijediti svoje dijete, niti ga predstaviti kao glupo, već se samo pohvaliti time da jedno dijete ima odlične ocjene ili je pametnije od ostalih vršnjaka, ovo zapravo predstavlja neku vrstu suptilnog psihičkog zlostavljanja, mada toga niste svjesni.

Psihologinja tvrdi kako roditelji često nisu svjesni svojih postupaka, no djeca primjećuju puno više nego što vjerojatno mislite. Riječi djecu nerijetko pogode više nego kažnjavanje, a kada veličate jedno dijete, dok drugo zaboravljate pohvaliti, možete izazvati osjećaj ljubomore, osjećaj manjka ljubavi i pažnje te stalnu potrebu za dokazivanjem.

2. Naizgled bezazleni nadimci

Nadimci kojima se želite našaliti s djetetom, poput 'prljavac', 'plačko' ili 'klempo', roditeljima se mogu činiti bezazlenima, no psihologinja tvrdi da ga oni mogu ozbiljno pogoditi te ga trajno obilježiti. Naravno da nećete  držati svoje dijete pod staklenim zvonom i izbjegavati šale, jer ono treba naučiti prihvatiti šalu na svoj račun kako u školi ne bi plakalo čim se netko našali s njime, no sve ima svoje granice.

Kada te raznoraznim nadimcima nazivaju vršnjaci, to može boljeti, no kada te roditelj u kojeg imaš potpuno povjerenje ismijava govoreći da si 'klempo' jer imaš velike uši na baku, djetetu to ozbiljno može poljuljati samopouzdanje.

Psihologinja Carandang tvrdi kako etiketiranje i raznorazni nadimci kod djeteta mogu razviti osjećaj gnjeva prema roditelju, zbog čega uistinu može početi vjerovati da je lijeno, glupo ili, u ovom slučaju, da nije lijepo jer ima malo veće uši.

3. Loš primjer djetetu

Ne samo da djeca čuju ono o čemu roditelji razgovaraju, oni upijaju ponašanje roditelja i kopiraju ga. Ne kaže se bez veze da dijete ponašanje nosi od doma. Ako dijete vidi kako njegov otac u razgovoru ponižava majku te se prema njoj odnosi dominantno i bez poštovanja, vrlo je vjerojatno da će jednog dana i ono tretirati žene na isti način ili, ako je riječ o ženskom djetetu, da je u redu to da se muž prema njoj odnosi kao da je manje vrijedna te da poput majke treba trpjeti takvo ponašanje.

4. Utjecanje na disciplinu favoriziranjem djeteta

Iako će svaki roditelj oštro demantirati to, neki ipak imaju svoje miljenike, a taj će miljenik nerijetko proći nekažnjeno zbog onog što je učinio, za razliku od braće i sestara. Dr. Carandang savjetuje da je važno biti objektivan i poslušati obje strane kada se vaša djeca prepiru ili posvađaju kako biste mogli pošteno reagirati. Čak i kada smatrate da starije dijete treba popustiti jer je odraslije i pametnije, treba misliti i na njegove osjećaje. Važno je ne pokazivati to da favorizirate jedno dijete jer to može itekako utjecati na ostalu djecu.