ANNA OCTOBER

Najbolja haljina na svijetu: Ovaj brend postao je najbolje čuvana tajna slavnih

06.08.2023 u 20:55

Bionic
Reading

Haljine malo poznatog ukrajinskog brenda Anna October nosile su neke od najvećih svjetskih trendseterica, a Alexa Chung otišla je tako daleko da je jedan njihov model proglasila najboljom haljinom na svijetu

Haljina koju je nedavno nosila britanska modna ikona Alexa Chung dostupna u mini i maksi verziji te u raznim bojama, a dio je jesenske kolekcije ovog chic brenda iz Ukrajine. Chung ju je ni manje ni više na svom Instagram profilu nazvala najboljom haljinom na svijetu.

'Ne dizajniram stvari koje su trendi ili sezonske. Opsjednuta sam kvalitetom odjeće i time kako ona pristaje. Dizajniram stvari koje traju godinama', rekla je za Vogue dizajnerica Anna October.

Haljina Waterlily koju nosi Chung nastala je 2018, a savršeno utjelovljuje pristup dizajnu Anne October. 'Razmišljala sam o slip haljini i da na tržištu postoji toliko slip haljina, ali nisam mogla pronaći savršenu za sebe. Kod slip haljine se uvijek brinete kako ćete nositi donje rublje, a ovu sam dizajnirala s ugrađenim bralette grudnjakom što je čini vrlo udobnom i jednostavnom za nošenje'.

Ističe da koristi rabljene tkanine u svojim kolekcijama, ali i da surađuje s lokalnom zajednicom. 'Dobavljamo i proizvodimo lokalno u Ukrajini. Volim podržavati lokalne zanate. Imamo zajednicu babuški koje sve poslove obavljaju ručno'.

Iako je na početku rata privremeno preselila studio brenda u zapadnu Ukrajinu, a ona se odselila u Pariz, većina njezinog tima sada se vratila u glavni grad: 'Noću, ako je granatiranje u Kijevu, idemo u sklonište, a onda ujutro idemo u studio na probe.'

Brend je pokrenula 2010., u dobi od 19 godina, kreirajući haljine za konceptualni dućan u Kijevu, što je radila usporedo sa studiranjem. Njezin brend brzo je rastao, a do 2014. ušla je u uži izbor za modnu nagradu LVMH, a komadi s njezinim potpisom sada se prodaje u velikim trgovcima diljem svijeta i možda je jedna od najpoznatijih marki koja je ikada izašla iz Ukrajine.

Hailey Bieber Izvor: Profimedia / Autor: JosiahW / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

'Kada sam lansirala brend, nikada nisam razmišljala o analizi tržišta ili nečemu sličnom, bila je to samo iskrena volja za stvaranjem ovog svijeta Anne October', objašnjava i dodaje kako je oduvijek željela dizajnirati ženstvene komade, no ubrzo je shvatila da zapravo kreira savršenu garderobu za svoje mušterije.

'Nakon otprilike šest godina rada i stvaranja vlastitog stila kroz mnoge prakse, iskustva i izazove, shvatila sam da više od svega želim da Anna October bude brend na koji prvo pomisliš kada ideš na spoj. Želim unijeti snagu u vašu ženstvenost, ali i da se osjećate posebno kada ga vidite u svom ormaru', rekla je October za Harper's Bazaar.

Kod dizajniranja odjeće oslanja se na svoju obuku u krojenju kako bi stvorila ručno izrađene komade koji su dizajnirani da savršeno pristaju i traju zauvijek. 'Uvijek proizvodimo samo komade za koje vjerujemo da će biti korisni u ženskom ormaru dugi niz godina.'