FINANCIJSKA OSOBNOST

Način na koji otvaramo bankovne izvatke nas otkriva

  • Autor: G. R.
  • Zadnja izmjena 03.06.2009 14:02
  • Objavljeno 03.06.2009 u 13:40
muškarac računi

muškarac računi

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Kad vam stigne bankovni izvadak otvarate li ga odmah, skupljate hrabrost da to učinite ili ga pak neotvorenog bacate u smeće? Način na koji postupamo u tim situacijama govori puno o našoj financijskoj osobnosti, vjeruju stručnjaci

Postoji pet različitih načina na koji se odnosimo prema novcu, tvrde financijski stručnjaci, a 59,3 posto osoba nalazi se u kategoriji ležernih osoba koje se ne potrude čak ni pogledati stanje na računu. Naravno, sve dok ne zagusti.

Druga, najveća grupa su osobe koje izbjegavaju pogledati stanje na računu, i to pod svaku cijenu, i žive u poricanju svoga sve većega duga, a njih je oko 24,6.

Tu su još i oni koji stvaraju zalihe i koji odmah pregledavaju izvatke jer ih motivira gubitak novca ili veselje zbog sve boljeg stanja na računu. Takvih je oko 13,7 posto, dok oko dva posto dva posto osoba spremno troše na sve i svašta, uživajući u rastrošnosti. Najmanje, 0,4 posto je osoba koje će kupiti nešto impulzivno čak i pod cijenu da dožive financijski krah.

Stručnjaci iz Reader's Digesta proučavali su potrošačke navike preko 1.400 odraslih osoba i došli do zaključka da se većina stanovništva može svrstati u pet kategorija kad je trošenje u pitanju. Poručili su da je svjesnost o tome kojem tipu pripadamo prvi korak ka preuzimanu kontrole nad svojim financijama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi