STRADALA MALA SIRENA

Na valu proturasističkih prosvjeda vandalizirana najpoznatija danska turistička atrakcija

  • Autor: V.I. / Hina
  • Zadnja izmjena 03.07.2020 18:56
  • Objavljeno 03.07.2020 u 18:43
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Niels Christian Vilmann / AFP / Profimedia

Kopenhaška Mala sirena, najpoznatija danska turistička atrakcija, našla se na meti vandalskog napada, priopćila je danska policija u petak

'Mala sirena je pretrpjela vandalski napad jutros prije 9,00 sati. Nepoznata osoba ispisala je na njezinu postolju riječi 'rasistička riba' na engleskom jeziku. Vodimo istragu', navodi kopenhaška policija u priopćenju.

Ane Grum-Schwensen, stručnjakinja za opus Hansa Christiana Andersena koji je autor priče o Maloj sireni, rekla je odgovarajući na upit javne televizije TV2, da ta bajka za djecu ne sadrži ništa što bi upućivalo na rasizam.

Na proturasističkim prosvjedima organiziranim diljem svijeta nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda počeli su se uništavati spomenici i kipovi povezani s kolonijalnom prošlošću nekih zemalja.

  • +3

Mala sirena u Kopenhagenu

Izvor: Profimedia / Autor: Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia

Ovih tjedana u Danskoj su na meti vandala bili spomenici danskog misionara na Grenlandu Hansa Egedea, Mahatme Gandhija i danskog kralja Kristijana IV.

I Mala sirena je bila vandalizirana više puta. Dvaput joj je ukradena glava (1964. i 1998.) i jednom odrezana ruka (1984.).

U siječnju je na stijeni na kojoj je postavljen kip Male sirene bojom ispisana poruka 'Sloboda za Hong Kong', koja smjera na prosvjede što su izbili 2019. protiv središnje vlasti u Pekingu.

tportal

Izvor: EPA / Autor: Thomas Sjoerup