NOVA OTKRIĆA

Multivitamini smanjuju rizik obolijevanja od karcinoma?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.10.2012 11:48
  • Objavljeno 18.10.2012 u 09:56
antibiotici lijekovi zdravlje

antibiotici lijekovi zdravlje

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Nova studija stigla je do sasvim iznenađujućeg otkrića, a rezultati istraživanja provedenog nad 15 tisuća muškaraca pokazali su da oni koji su svakodnevno pili multivitaminsku tabletu imaju znatno niže šanse za obolijevanje od karcinoma

Svakodnevno uzimanje multivitaminske tablete muškaracima smanjuje rizik od obolijevanja od bilo kojeg oblika karcinoma, pokazalo je novo istraživanje. Redovito uzimanje tablete deset godina smanjuje taj rizik i do osam posto, tvrde znanstvenici.

Premda znanstvenici još uvijek ne mogu identificirati jedan vitamin ili kombinaciju vitamina koja smanjuju rizik od obolijevanja, tvrde da se najbolji učinak postiže kombinacijom niske doze različitih vitamina, piše Daily Mail.

Američka studija, koja je provela istraživanje, uključila je samo muškarce te se rezultati istraživanja ne mogu primijeniti na žene, no znanstvenici pretpostavljaju da bi učinak bio isti. U istraživanju je sudjelovalo 15 tisuća liječnika iz Brighama, Bostona i Harvarda.

'Unatoč činjenici da više od jedne trećine Amerikanaca redovito pije multivitamine, njihov dugoročni učinak sve do sada nije bio poznat', kaže Michael Gaziano, ravnatelj bolnice u Bostonu.

Milijuni Britanaca kupuju multivitamine u nadi da će spriječiti bolest. Međutim, malo je dokaza o njihovoj učinkovitosti, a velike doze mogu biti i štetne. Analiza podataka nastalih ovim istraživanjem pokazala je da redovito uzimanje multivitamina za 8 posto smanjuje rizik obolijevanja od karcinoma, uključujući karcinom debelog crijeva, pluća i mjehura, no prednosti multivitamina se manifestiraju na postotak smrtnosti od te bolesti.

'Iako je glavni razlog uzimanja multivitamina sprečavanje nedostataka hranjivih tvari u organizmu, ovi podaci pokazuju da multivitaminski dodaci mogu u određenoj mjeri spriječiti karcinom kod muškaraca srednje i starije dobi', zaključuje doktor Gaziano.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!