PUT DO ZDRAVE KOŽE

Muče vas akne? Ovo morate znati

Bionic
Reading

Problema s aknama ima gotovo polovica svih žena u dobi od 21 do 30 godine, četvrtina žena u dobi od 31 do 40, 12 posto žena u dobi od 41 do 50 godina, a na akne nisu imuni ni muškarci. Jedan od glavnih krivaca su svakako hormonalne promjene, a prehrana i stres također igraju važnu ulogu

O aknama
Akne su upalna bolest pilosebacealne jedinice i najčešće pogađaju mlade osobe u dobi adolescencije. Uzroci pojave akni su mnogobrojni, a među najčešćim je genetska predispozicija prema kojoj se nasljeđuje masniji tip kože. Uz navedeno, postoji nasljedna preosjetljivost androgenih receptora na žlijezdama lojnicama, tako da na normalan hormonalni podražaj dolazi do pojačanog lučenja loja i povećanja veličine žlijezde lojnice. Statistički praćeno: 85 posto osoba u dobi od 11 do 30 godina pogođeno je aknama. Također, 20 posto dermatoloških bolesnika otpada na pacijente s aknama. Možemo također naglasiti da su akne rezultat abnormalnog odgovora nekih lojnih žlijezda na normalne fiziološke procese koji dovode do pojačane produkcije loja i poremećaja keratinizacije unutar pilosebacealne jedinice. Osim prije navedenih faktora, na pojavu akne utječu: prehrana, stres, propionibacterium acne, izlaganje UV zrakama te prekomjerna tjelesna težina.



Akne i prehrana

Dokazana je povezanost između gena za prekomjernu tjelesnu težinu i gena za dijabetes s aknama, tako da neki ljudi doprinose težini akni unosom ugljikohidrata i mliječnih proizvoda. Kod mnogih pacijenata se ne vidi pogoršanje nakon konzumacije veće količine slatkiša i čokolade pa je savjetovanje o prehrani individualno.

Dr. Jelena Jakić, dr. med., specijalist dermatovenerolog
Skupine zahvaćene aknama
Akne su bolest koja zahtijeva dugotrajno liječenje i kada ne postoje upalni procesi, odnosno i u razdobljima, uvjetno rečeno, poboljšanja, tj. izlječenja. Stanje takve kože je posebno te se liječenje akni najčešće odvija od puberteta pa sve do sasvim zrelih godina.

Uočeno je da 12 posto žena koje imaju akne u mladosti imaju izražen problem kože sklone aknama i u 40-ima, a muškaraca je nešto manji broj, oko 4 posto. Akne su kod nekih žena isključivo odgovor kože na neravnotežu spolnih hormona te su često povezane s policističnim jajnicima, tako da je liječenje multidisciplinarno. Vrlo često u liječenju sudjeluju i ginekolog i dermatolog. Kod njih je androgena komponenta često povišena u odnosu na normalne vrijednosti pa liječenje kontracepcijskim pilulama u smislu antiandrogenog djelovanja kod nekih ima vrlo povoljan učinak.

Make-up i akne
Make-up, ukoliko nije u kombinaciji s pravilnom njegom problematične kože, može doprinijeti pogoršanju te pojavi upalnih procesa. Ako je koža liječena i pravilno njegovana, uz dobar odabir pudera (mineralnih, onih koji ne zatvaraju pore), može doprinijeti liječenju jer se uz dobru korekciju osoba osjeća zadovoljnije te taj pozitivni osjećaj doprinosi izlječenju.

Vrste akni

Akne imaju više kliničkih oblika: akne komedonika, papulopustulozne akne te akne konglobata, ujedno najgrublji klinički oblik pojave akne. Međutim svaki ovaj oblik može biti nježniji i ozbiljniji pa je pristup liječenju uvijek individualan. Liječničku pomoć savjetujem zatražiti uvijek kod pojave upalnih procesa (crvenih ili gnojnih prištića) te u slučaju akni koje su bogate komedonima te koje i uz odgovarajuću dobru njegu kože ne smanjuju svoj intenzitet.

Ožiljci i akne

Prevencija akni počinje od najmlađe dobi na način da se koža rutinski svakodnevno njeguje, a ako su vidljivi upalni procesi, obavezno treba zatražiti stručnu pomoć kako bi se izbjegle trajne posljedice u vidu vidljivih, ali i psihičkih ožiljaka. Akne su najčešće vidljive na masnijem tipu kože, ali također dolaze i na ostalim tipovima kože.

Ako je u pitanju nježna i osjetljiva koža, a stvara akne, takva koža traži poseban pristup liječenju i uvijek je naglasak na pojačanoj njezi preparatima koje ta koža može podnijeti bez dodatnih iritacija i crvenila. Odabir terapije je za svakog pacijenta uvijek individualan i vrlo zahtijevan kako ne bi izazvao dodatne iritacije te pogoršanje izgleda kože unatoč smirivanju upalnih procesa. Ožiljci od akni se javljaju kao hiperpigmentacije, hipotrofični i hipertrofični ožiljci. Moguće ih je sanirati i učiniti manje vidljivima uz sve moguće moderne tehnologije lasera, dermoabrazija i kemijskih pilinga, ali vrlo često je taj učinak skroman jer nikada ne možemo vratiti kožu u početno stanje. Zato treba raditi na prevenciji ožiljaka u najranijim fazama bolesti.

Terapija

Kada se krene s terapijom, bilo lokalnom, bilo sistemskom, mjesec dana je najraniji period u kojem se mora vidjeti početni pozitivan pomak te djeluje li terapija u liječenju koje je često dugotrajno. Kozmetički preparati u smislu pravilne njege kod liječenja akni su u svakom slučaju vrlo važni i neizbježan dio terapije. Bez njih je učinak terapije nezadovoljavajući jer zaostaju postupalne hiperpigmentacije, koža je isušena na površini zbog pojačanog gubitka vode iz površinskih slojeva epitela, a sastav lipida je poremećen, što se očituje kao ljuskanje i iritacija. Pravilnom njegom sve su ove pojave manje prisutne i koža izgleda zdravije.

Poklanjamo novitet iz La Roche Posaya
, Effaclar Duo [+], korektivnu njegu koja sadrži pojačano djelovanje protiv nepravilnosti, sprečava nastanak tragova te ujednačuje teksturu kože lica.