BORBA S CELULITOM

Mrski estetski problem opet je u epicentru

03.06.2013 u 09:26

Bionic
Reading

Opet krećete u obračun s mrskim celulitom. Iako mnogi kontinuirano paze na prehranu i pokušavaju se riješiti mrske narančine kore, većina ipak uoči ljeta kreće u borbu s tvrdokornim i estetski neprihvatljivim rupicama

Iako se problem celulita u velikoj mjeri smatra estetskim problemom, celulit je i zdravstveni problem, koji nastaje kao odraz nezdrave prehrane, načina života, stresa, ali i nedovoljno uzimanja tekućine te nedovoljne fizičke aktivnosti.

Neki podaci govore da čak 80 posto žena ima problema s celulitom. Nastanku celulita osim promjene hormona u pubertetu, menopauzi ili uzimanja hormonalnih pilula, može pogodovati i slaba cirkulacija limfe. Naime, limfni sustav je odgovoran za prijenos toksina te viška vode, koje prerađuju i izlučuju jetra i bubrezi. Slaba pak cirkulacija limfe, izazvana debljinom, manjkom fizičke aktivnosti ili zadržavanjem tekućine, omogućuje da se otpadne stvari natalože u tkivu. To je možda i jedan od razloga što žene koje nemaju problema s viškom kilograma imaju celulit.

Za nastanak celulita kriv je i hormon estrogen. Naime, estrogen je je odgovoran za omekšavanje vezivnog tkiva koje povezuje kožu s mišićima. Oslabljeno vezivno tkivo uzrokuje opuštanje kože, a masnoća se taloži odmah ispod kože i ovaj je proces poznat kao celulit.

Celulit pak koji nastane kao posljedica debljanja lakše se uklanja, ali ne treba mu dopustiti da se ukorijeni. Odmah treba krenuti u borbu, svim sredstvima.

Kako biste izbjegli stvaranje celulita, potrebno je jesti voće i povrće, vježbati kako biste poboljšali tonus mišića, ne sjediti dugo, potaknuti cirkulaciju limfe uz pomoć čvrstih masaža. Osim toga, najbolji način za potaknuti cirkulaciju je vježbanje i zdrava prehrana. Svakako dodajte još vode svojoj dnevnoj dozi unosa tekućine. Smanjite unos kofeina i alkohola u organizam.


Ipak, kad je o celulitu riječ, za njega baš i nema čvrstih pravila jer ga jedan dio žena uopće nema. Bilo kako bilo, mrski celulit zbilja izgleda neprivlačno, a kako biste ga smanjili ili ga se pak potpuno riješili, morate biti ustrajni, strpljivi i jednostavno promijeniti stil života, prehrane i gibati se, trčati, hodati i što manje sjediti.

Svakako u organizam pokušajte unositi više vitamina C (obojeno voće i povrće), kalija (banane, naranče, grah), jer ove namirnice pospješuju izbacivanje štetnih tvari iz organizma. Pomozite organizmu da se lakše očisti, popijte čaj od koprive, uživajte u zobenim pahuljicama, šljivama, jer ove namirnice pospješuju probavu.  Rezulatti vježbanja i novog načina prehrane mogu se vidjeti tek nakon nekoliko tjedana, stoga se nemojte odmah obeshrabriti i budite ustrajni u obračunu s ovim mrskim zdravstvenim i estetskim problemom.