BEZ REZANJA

Mrkvu kuhajte cijelu i zaštitite se od raka

17.06.2009 u 10:21

Bionic
Reading

Zdrava svojstva mrkve odavno su poznata, a sada je otkriveno da mrkva sadrži snažna antikancerogena svojstva koja zadržavaju svoju vrijednost ako se mrkva skuha cijela

Antikancerogena svojstva mrkve možete povećati ako je skuhate cijelu. Znanstvenici sa Sveučilišta u Newcastleu ustvrdili su da rezanje mrkve nakon kuhanja može povećati količinu njezina prirodnog šećera koji ima antikancerogena svojstva. Međutim, ako mrkvu narežete prije kuhanja, ona gubi svoja zdrava svojstva.

'Rezanje mrkve prije kuhanja dovodi do toga da se njezina glavna nutritivna svojstva izliju u vodu u kojoj se kuha. Ako ih pak skuhate cijele i režete ih kasnije, moći ćete uživati u njihovu okusu, ali i zdravim svojstvima', izjavila je dr. Kirsten Brandt, jedna od znanstvenica koje su provele istraživanje.

Dodala je da je cijela skuhana mrkva vrlo zdrava i jednostavna za pripremu te da bi ljudi, ako žele sačuvati svoje zdravlje, trebali prihvatiti takve navike kuhanja i jedenja. Istraživanje je dokazalo da mrkvin prirodni šećer sadrži snažna antikancerogena svojstva čijim se konzumiranjem smanjuje rizik za obolijevanje od raka.