Barometar zdravih domova“

Možemo li doskočiti visokim cijenama energenata efikasnim arhitektonskim rješenjima?

07.12.2022 u 11:14

Bionic
Reading

Donosimo savjete stručnjaka za energetsku učinkovitost, učinite svoj dom ljepšim, a pri tome uštedite energiju

Prema zadnjem istraživanju tvrtke VELUX „Barometar zdravih domova“, koje provodi u suradnji s ovlaštenim istraživačkim partnerom na razini cijele Europe, gotovo 23 posto Hrvata živi i/ili radi u stambenom objektu kojem prijeti barem jedan od četiri negativna čimbenika za nezdravu unutarnju klimu. Negativni čimbenici se odnose na vlagu i plijesan, prekomjernu buku, hladnoću ili nedostatak dnevne svjetlosti i sve su učestaliji problemi za ljude u Hrvatskoj. Kada svim ovim problemima dodamo činjenicu da cijena energenata raste svaki dan, možemo zaključiti kako nas očekuje izazovna sezona grijanja.

Mi vam donosimo 5 savjeta stručnjaka koji će vrlo efikasno uljepšati boravak u zatvorenom prostoru. Saznajte kako uz veću količinu sunčeve svjetlosti ipak možete uštediti na grijanju i istovremeno poboljšati kvalitetu života u svojem domu. O važnosti benefita dnevne svjetlosti, ali i svježeg zraka slažu se podjednako medicinski stručnjaci i arhitekti. Dnevna svjetlost utječe na raspoloženje i produktivnost, dok svježi zrak u interijeru osigurava dovoljne količine kisika koji može podići razinu serotonina u organizmu, a suprotno, manjak svježeg zraka može doprinijeti glavobolji i vrtoglavici.

Pustite prirodu u svoj dom…

Utjecaj prirode na organizam, i dok vrijeme provodimo u zatvorenom, ogroman je, stoga dom treba uređenjem prilagoditi tako da se najbolje iz prirode uspije integrirati u interijer. Ako ste trenutačno u potrazi za svojim novim domom ili, pak, započinjete s procesom preuređenja, bilo bi dobro imati ove savjete arhitekata na umu, kako biste maksimalno iskoristili snagu prirode i učinili svoj dom održivim.

Nabavite energetski certifikat…

Energetski certifikat nešto je što obavezno morate tražiti prilikom gledanja stanova za kupnju ili nabaviti za postojeći stan. Dobrim energetskim razredom smatra se razred C u koji pripadaju nove zgrade, no to ne znači da ne trebate ciljati da vaš dom ima oznaku A++ - život u takvim kućanstvima je održiv i isplativiji, a jednostavno ga je postići.

Zamijenite stare prozore…

U zimskom razdoblju razmišljamo i o tome kako topli zrak može pobjeći izvan našeg doma, a iako na pamet najprije padaju zidovi koji nisu dobro izolirani, prozori i balkonska vrata najčešći su krivci za to, ako nisu kvalitetno izolirani. Moderni prozori mogu smanjiti gubitak topline do 60 posto* na svakom pojedinačnom prozorskom otvoru u odnosu na stare dotrajale prozore. Također, značajno utječu i na smanjenu pojavu vlage i plijesni u prostoru. Rezultati mjerenja

jasno pokazuju da se zamjenom dva krovna prozora njihovim modernijim verzijama može smanjiti potrebna energija za grijanje do 11 posto.

Izračunajte energetski balans…

Osim što biste trebali paziti na izolaciju prozora i zidova, prozore biste trebali birati tako da dugoročno postignete energetski balans u svojem domu. Krovni prozori važan su dio svake prostorije jer propuštaju sunčevo svijetlo u interijer te za sunčanih, ali hladnijih dana, griju prostoriju i štede energiju. Istovremeno, staklo propušta toplinu iz stana ili kuće van pa bi zato taj koeficijent prolaska topline trebao biti čim manji, a to se postiže boljom toplinskom zaštitom kuće i odabirom kvalitetnih prozora. U tom slučaj, u stan ili kuću ulazit će dovoljno svjetlosti i topline izvana, zbog čega ćete grijanje manje koristiti.

Nabavite vanjske rolete i sjenila...

Dobra izolacija zidova i prozora zato je iznimno bitna, no postoje i jednostavniji načini za očuvanje topline u domu. Najjednostavniji primjer su odabir kvalitetnih vanjskih roleta i sjenila, i to po mogućnosti s automatiziranim sistemom koji prati vremenske prilike i tome se prilagođava, kako bi se postigla maksimalna učinkovitost. U trenutku oblačnog ili kišovitog vremena, prozore će prekriti rolete ili sjenila, kako bi se toplina zadržala u domu, a za sunčanog vremena, oni će propuštati dnevno svijetlo u interijer.

Preuređenje stana može se činiti kao dugotrajan i naporan zadatak, no svoj dom možete učiniti ljepšim, održivijim, energetski učinkovitijim i isplativijim u samo jednom danu. Jednostavan zahvat poput promjene prozora, iskusni stručnjaci mogu napraviti u roku kraćem od 24 sata, a takva mala promjena može značajno utjecati na vaše fizičko i mentalno zdravlje, učiniti dom ugodnijim za život i smanjiti iznose na računima za grijanje.

Dokazano je da krovni prozori propuštaju puno više svjetla nego oni vertikalni te doprinose boljem energetskom balansu.

Više informacija pronađite na velux.hr

*Koeficijent prolaska topline za stari krovni prozor je Upr = 2,8 W/m2K; koeficjent prolaska topline za novi krovni prozor s trostrukim staklom je Upr = 1,1 W/m2K, s dvostrukim staklom je Upr = 1,3 W/m2K.