KLIŠEI KOJI SU TOČNI!

Može li se zaista bolovati od ljubavi i imati slomljeno srce?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.11.2011 10:46
  • Objavljeno 17.11.2011 u 10:46
prekid veze razvod slomljeno srce

prekid veze razvod slomljeno srce

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinstock

Zašto bolujemo od ljubavi? Može li se uistinu umrijeti od straha? Odgovore na ta pitanja konačno donosi i znanost, a za mnoge će biti vrlo iznenađujući

Jeste li ikada rekli da imate leptiriće u trbuhu kad se zaljubite ili prije neke važne prezentacije? Je li vas katkada uhvatio toliki strah da ste rekli da ćete zasigurno umrijeti? Vjerujete li u beauty sleep? Takva su stanja poznata mnogim ljudima diljem svijeta, a nedavno istraživanje pokazuje da to nisu samo puke fraze. Naprotiv, riječ je o pravom psihološkom fenomenu koji rezultira fizičkim simptomima. Evo kako to objašnjava znanost.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Trčanje zaista izaziva osjećaj sreće


Slomljeno srce
Sindrom slomljenoga srca, koji je u znanosti poznat i kao kardiomiopatija, ne samo da je stvaran, nego je potencijalno smrtonosan. Vjerno oponaša simptome akutnog srčanog udara, uključujući bol u prsima, otežano disanje, osjećaj nadolazeće propasti te zatajenja srca. Prema rezultatima istraživanja koji su objavljeni u časopisu The New England Journal of Medicine, snažan emocionalni stres potiče tijelo da u krvotok ispušta velike količine hormona stresa poput adrenalina i norepinefrina. Taj proces može dovesti do oštećenja srčanog mišića pa ljudi nerijetko traže i liječničku pomoć. Usto, do sindroma slomljenog srca može doći i zbog nekih fizičkih stresora poput operacije, astme ili kemoterapije.

Bolovanje od ljubavi

Onaj to je bolovao od ljubavi zna dobro kako to izgleda – ne možete spavati, jesti, razmišljati i disati. Zaljubljivanje zaista utječe na čovjekovo zdravlje i to tako da potiče tijelo na otpuštanje hormona zaduženih za uzbuđenje i sreću poput dopamina i oksitocina. Taj koktel hormona uzrokuje čitav spektar fizičkih reakcija poput rumenih obraza, znojnih dlanova, vrtoglavice, suhih usta i ubrzanog lupanja srca. Amorova strelica utječe i na centar u mozgu koji je zadužen za zadovoljstvo – isti onaj centar koji je odgovoran za ovisnost o drogama. Upravo

zbog toga skloni smo reći i da smo ludi od ljubavi ili ludo zaljubljeni. Zaista i budemo ludi od svih zbivanja u tijelu, a to stanje traje od šest mjeseci do dvije godine. Tada ili se ljubav produbljuje, pa se situacija smiruje, ili se prekida, što opet dovodi do umirivanja.

Beauty sleep

Svima je poznat izraz beauty sleep, koji se odnosi na dovoljnu količinu sna koja nam omogućuje da izgledamo odmorno i lijepo. Beauty sleep nije tek puka fraza. Rezultati istraživanja koji su objavljeni u British Medical Journalu pokazuju da san zaista utječe na naš izgled. Znanstvenici su otkrili da nedostatak sna uzrokuje umor, lošiju kvalitetu zdravlja, ali i lošiji izgled. Nedostatak sna dovodi do povećane razine kortizola u tijelu, a to usporava proizvodnju kolagena te potiče brži nastanak bora. Isto istraživanje ukazalo je na važnost kvalitetnog sna noću jer upravo takav san blagotvorno djeluje na izgled kože.

Umrijeti od straha
Zasigurno ste se nekada u životu našli u situaciji koja vas je toliko uplašila da ste pomislili ili rekli da ćete umrijeti od straha. Ni to nije samo fraza. Naime, istraživanje neurologa Martina A. Samuelsa pokazuje da intenzivan strah koji nastaje, primjerice, kada se događaju prirodne katastrofe poput potresa ili požara može uzrokovati smrt. Kobne posljedice dolaze kao rezultat naglog porasta adrenalina u tijelu koji satire srce. 'Ako je situacija zaista zastrašujuća, ako je stres dovoljno snažan i intenzivan, a čovjek ne vidi izlaz, vrlo lako može umrijeti od straha', pojasnio je dr. Samuels.

Leptirići u trbuhu
Živci ipak ne mogu doslovno stvoriti leptiriće u vašem probavnom traktu, ali stres i tjeskoba mogu štošta napraviti u crijevima, i to uglavnom loše stvari. Znanstvenici su otkrili da se u trbuhu nalazi oko milijun neurona i upravo to je razlog zašto se trbuh naziva drugim mozgom. Zahvaljujući neurotransmiterima u trbuhu nastaje ogroman stres koji izaziva taj osjećaj leptirića. 'Ne treba nas čuditi takva snažna moć trbuha. Nesumnjivo postoji snažna povezanost mozga i trbuha. Trbuh je odmah nakon mozga najveće živčano područje', pojasnio je gastroenterolog Francisco J. Marrero.

Runner's high
Oni koji redovito trče jako dobro znaju što je runner's high. Riječ o snažnom osjećaju sreće, gotovo identičnom onom koji nastaje uslijed konzumiranja određenih kemijskih supstanci. O takvom stanju svjedoče i profesionalni, ali i rekreativni trkači, a sada to podupire i znanost. U časopisu Celebral Cortex objavljeni su rezultati istraživanja koji pokazuju da trčanje izaziva pravu poplavu endorfina u tijelu koji izazivaju osjećaje sreće. Ti procesi izazivaju aktivaciju centra u mozgu koji je zadužen za euforiju. Upravo zato trkači se osjećaju high dok uživaju u omiljenoj aktivnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi