DOKAZANO

Slomljeno srce zaista boli

29.03.2011 u 13:09

Bionic
Reading

Stoljećima su pjesnici i pisci pokušali riječima opisati patnju i bol nekoga kome je slomljeno srce. Međutim, na scenu su trebali stupiti znanstvenici kako bi dokazali da je neuzvraćena ljubav više od puke emocionalne reakcije

Istraživanja pokazuju da se, kad vas partner ostavi, aktiviraju donja područja mozga koja se uobičajeno povezuju s obradom tjelesne boli, kao što je probadajuća bol kod opekotina. Drugim riječima, kad vam je slomljeno srce, onda to zaista boli.

Rezultati bi mogli pomoći u objašnjavanju zašto je tako bolno dobiti košaricu. Intrigantna ideja dolazi kao rezultat istraživanja na 40 parova čije su veze završile mimo njihovih očekivanja. Svi redom rekli su da ih je prekid duboko povrijedio.

Istraživači su skenirali njihove mozgove dok su im pokazivane različite slike. Ocijenili su gledanje slika bivših partnera i dodirivanje užarenog predmeta puno bolnijim od gledanja slika svojih prijatelja i dodirivanja jako hladnog predmeta. Štoviše, svi ispitanici su rekli da ih je razmišljanje o prekidu zaboljelo istim intenzitetom kao i dodirivanje užarenog predmeta.

'Ovi rezultati bacaju potpuno novo svjetlo na ideju da odbacivanje boli', kaže Ethan Kross sa Sveučilišta Michigan.

Drugo istraživanje otkrilo je zašto se nakon prekida želimo pomiriti s partnerom. Naime, skeniranjem mozga kod muškarac i žena koji su žalili za partnerom otkriveno je da kod ljubavne patnje radi dio mozga koji je aktivan i kod uzimanja droga.

Na sreću svih onih kojima je srce slomljeno, znanstvenici su otkrili da je svakim danom aktivnost u tom dijelu mozga sve manja, a samim time smanjuje se patnja i emocionalna vezanost uz bivšeg partnera.