KAD LJUBAV BOLI

Može li se slomljeno srce iscijeliti u jednom danu?

07.04.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Lupkajte se po tjemenu, prsnoj kosti i ispod pazuha i ponavljate izjave koje govore o vašim željama i nadanjima. Tom tehnikom u samo 24 sata možete povratiti mir i spokoj

Kad ljubavi dođe kraj i kad se veza više ne može popraviti, ostaje samo ogorčenje, tuga, bijes i nemoć. Kako se izvući iz emotivnog kovitlaca? Svoje iskustvo s javnosti je podijelila Lucy Cavendish u Daily Mailu


'Bio je prekrasan dan kada sam stigla u hotel u ruralnom dijelu zemlje. U prelijepom vrtu narcise su se polako ljuljane na vjetru. Čista idila – a ja se nisam mogla osjećati gore. Moj je brak gotov. Jedanaest sam godina provela s jednim čovjekom u mikrokozmosu koji smo zajedno stvorili – četveoro djece, obiteljska kuća, dva psa, stari pouzdani Land Rover – i sada je sve gotovo. Nikako to nisam mogla prihvatiti. Stalno mi se plače, jedino želim da se sklupčam u malenu loptu i sakrijem negdje daleko od svijeta. Tuga, frustracija i bijes smjenjivali su se jedno za drugim. Ne želim biti razorena, ljutita, poludjela raspuštenica koja se boji budućnosti. I zato sam došla do Denise Leicestera, žene koja vodi novu metodu emocionalne detoksikacije – u samo 24 sata. U Chewton Glen hotelu u Hampshiru, gdje se tečaj održava, sa mnom su i četiri druge žene. Djeluju uništeno, kao i ja', iskreno je priznala Lucy.

Masaža, joga i hodanje
Takvi tečajevi organiziraju se diljem svijeta. Priznajem joj da sam nervozna jer ne znam što će biti dalje i da jedino želim plakati. Denise Leicestera navodi kako je sasvim u redu plakati te napominje da žene same sebi vrlo često zagorčavaju život i to tako što ponavljaju iste stvari te prevrću iste misli.

I Lucy priznaje da je provela godine pitajući se zašto uvijek upada u iste emocionalne klopke, koje su pratili napadi panike i nedostatak samopoštovanja. Denis je odredila i terapiju za povrijeđenu Lucy - masaža, joga i nordijsko hodanje. Usto, za Lucy je predviđena i seansa tehnike emocionalnog oslobađanja (EFT) s poznatom trenericom Ranjanom Appoo, čija je specijalnost pomoći ljudima da započnu proces ozdravljenja.

Prvi korak za Lucy je bio čišćenje čakri uz toplo ulje. Naime, istočnjačke kulture vjeruju da svaka osoba ima sedam čakri koje su vrela energije. Kod Lucy je bila isključena zemljana čakra, što je znak ozbiljne emocionalne uznemirenosti.

Ležala je na trbuhu dok joj je terapeutkina lagano prstima prelazila gore-dolje po kralježnici. 'Osjetila sam kako mi misli lebde. I dok sam se tako lagano gubila, shvatila sam da je to prvi put u punih godinu dana da se osjećam opušteno. Osjećala sam se nebeski', ispričala je Lucy. Potom su je podučili tehnici emocionalnog oslobađanja, odnosno naučili su je kako da prstima lupka po različitim dijelovima tijela dok govori određenu vrstu izjava.

Vjeruje se da su te točke ulazna vrata meridijana ili energetskih staza koje prolaze kroz ljudsko tijelo. Svaka od tih staza povezana je s nekom specifičnom emocijom ili temom. Lupkajući po meridijanu, uravnotežujemo ga. Ideja je da izgovaranjem određenih izjava dok lupkamo po strateškim točkama prekidamo nit misli i na taj način oslobađamo lošu energiju.

Lupkanjem do oslobođenja

'Terapeutica me pitala zašto sam se priključila tečaju. Ispričala sam joj, a ona je tražila da joj kažem kako se osjećam. Priznala sam da sam uplašena, a onda me ona upitala kako bih se htjela osjećati. Odgovorila sam joj - mirno i spokojno. Zapisala je moje riječi. Htjela sam joj reći koliko se bojim situacije u kojoj ću biti samohrana majka. Htjela sam joj opisati paniku i razočaranje koje osjećam. Ona se nagnula prema meni i primila me za ruke, a ja sam pognula glavu i zaplakala. Rekla mi je da podignem glavu i zatražila je da se uhvatim za prstenjak. Zatim mi je naložila da zatvorim oči. 'Htjela bih da zamisliš drvo. To drvo ima snažno deblo i puno grana', rekla je. Tada sam po njezinoj uputi počela lupkati po vrhu tjemena. Zatim sam duboko udahnula i dok sam ispuštala zrak, ponavljala sam za njom lupkanje – najprije pokraj očiju, pa zatim ispod očiju. Dok smo mijenjali točke po kojima sam lupkala, tražila je da vizualiziram svoje strahove, nadanja, ljubavi i da svaku od njih vrpcom vežem za pojedinu granu drveta koje sam zamislila.

Slijedila sam njezine pokrete, lupkala sam po prsnim kostima, ispod ruku, a zatim svaki pojedini prst. Bilo mi je potpuno jasno kako to smiješno mora izgledati, ali nije mi bilo važno. Sviđala mi se ritmičnost te radnje. Tražila je od mene da ponavljam - Objavljujem da ću posvetiti više vremena djeci. Objavljujem da to možda neću moći učiniti odmah, ali ću to prihvatiti. Govorila je dalje i dalje, komentirajući moje emocionalno stanje, moj strah i moju veliku ljubav za djecu, osjećanje krivnje, nervozu zbog neizvjesne budućnosti. Radili smo to puni sat. Kako smo se približavali kraju seanse, sve sam više vjerovala da su rečenice koje

Zabrinutost i tuga normalne su posljedice prekida veze

ponavljam istinite i utemeljene. Lupkanje se doima kao ritualan čin, ponavljanje izjava kao pjesma. Moj osjećaj bespomoćnosti nestao je. Ne znam je li to bilo zbog jasnog i glasnog izgovaranja kako se osjećam, mogućnosti da se usredotočim na samu sebe ili jednostavno zbog lupkanja', opisala je Lucy svoje iskustvo s EFT-om.

Sljedećeg jutra rano ujutro pošla je na nordijsko hodanje koje, kako pojašnjavaju terapeuti, otvara leđa. Naime, kralježnica je povezana s živcima pa se uz pomoć hodanja lakše dopire do osjećaja. Usto, iznimno je važno i duboko disanje.
Nakon hodanja Lucy je imala  trening joge i seansu rada s čakrama. Završni tretman bio je masaža leđa u kojoj joj je terapeutica ponovo nježno masirala kralježnicu. Nakon 24 sata Lucy se odjavila iz hotela.

Novi život
'Kada sam sjela na vlak, bila sam odmorena. Ne znam koliko će to blaženstvo potrajati, ali u tom sam se trenutku osjećala apsolutno pozitivno. Više nije bilo otrova u mojoj glavi. I tada je stigla SMS poruka mog bivšeg – ona vrsta poruke koja bi me još prije nekoliko dana natjerala da iskočim iz kože. Negdje u dubini utrobe osjetila sam poznati osjećaj panike. I tada sam se odjednom uhvatila kako prstima lupkam po tjemenu, prsnoj kosti… i ponavljam - Objavljujem da će sve biti uredu i da me neće poljuljati. Drugi su putnici morali misliti da nisam pri sebi, ali bilo mi je svejedno. Jer osjećala sam kako strah nestaje. I danas, tjedan dana kasnije, i dalje se osjećam dobro. Valjda to znači da za mene ima nade', ispričala je Lucy.

Iako ima mnogo onih koji sumnjaju u valjanost metoda koje je prošla Lucy, a kojima se danas okreću mnogi ljudi diljem svijeta, činjenica je da se ona nakon 24 sata osjećala znatno bolje. Je li ona izolirani slučaj ili pravilo? To nitko ne može točno znati, ali bez ikakve sumnje veliku je ulogu odigrala njezina odluka da unatoč svemu bude dobro.