Gaggan at Louis Vuitton

Molekularne gastro čarolije u tajlandskoj palači ikone putovanja

13.04.2024 u 14:16

Bionic
Reading

Zadnjeg dana veljače slavna dizajnerska tvrtka Louis Vuitton predstavila je LV The Place Bangkok u Gaysorn Amarinu, novoj koncept destinaciji u glavnom gradu Tajlanda, što uključuje impresivnu izložbu, kafić, trgovinu i restoran proslavljenog chefa Gaggana Ananda

Od nadahnjujuće arhitekture do dinamične scenografije i originalnih menija, taj doživljajni prostor poziva posjetitelje na otkrivanje širine mašte i kreacije unutar svemira današnjeg Louis Vuittona. U sklopu toga, Gaggan Anand pridružio se čitavom nizu slavnih chefova koji surađuju s restoranima u vlasništvu modnih marki.

Naime danas postoji već nekoliko desetaka lokala raznih imena iz modnog svijeta, često povezanih s velikim chefovskim imenima, koje redovito posjećuju brojne estradne zvijezde: Dolce & Gabbana Gold u Milanu, Burberry Thomas’s Cafe u Londonu, Ralph Lauren Ralph’s Coffee u New Yorku, Emporio Armani Caffe u Dubaiju, 1921 Gucci u Šangaju, Cafe Dior u Seulu, Prada Bar Luce u Milanu, Versace Vanitas u Main Beachu u Australiji te Gucci Osteria da Massimo Bottura na čak četiri mjesta – u Firenci, Tokiju, Seulu i na Beverly Hillsu. Gaggan at Louis Vuitton zadnji je u tom nizu.

Da podsjetimo, Gaggan Anand chef je indijskog podrijetla, vlasnik progresivnog indijskog restorana Gaggan u Bangkoku, koji je već tri puta osvajao prvo mjesto na listi Asia's 50 Best Restaurants, a dobro kotira i na The World's 50 Best Restaurants (trenutačno je 17.).

Anand je počeo kuhati da bi pomogao majci, a karijeru je započeo u restoranima diljem Indije. Potom je radio i u drugim gradovima, poput Bangkoka, u koji se preselio 2007. Prije negoli je otvorio svoj restoran, radio je i pod vodstvom Ferrana Adrije, najutjecajnijeg chefa naše ere, u restoranu El Bulli u Kataloniji, čemu njegov stil ima zahvaliti i utjecaj takozvane molekularne gastronomije. Svoju uspješnu poduzetničku karijeru započeo je 2001. i radio na visokoj poziciji chefa u luksuznim Taj Hotelima. Zatim je kupio kartu za Bangkok, za novi početak u indijskom restoranu u glavnom gradu Tajlanda. Ostalo je povijest.

  • +6
Gaggan at Louis Vuitton Izvor: Louis Vuitton / Autor: Promo

Njegov novi partner, tvrtka Louis Vuitton, od 1854. svijetu donosi jedinstvene dizajne, kombinirajući inovaciju sa stilom i uvijek težeći najboljoj kvaliteti. Danas ta kuća ostaje vjerna duhu svog osnivača koji je kreirao pravu 'umjetnost putovanja' svojim elegantnim i praktičnim kovčezima, torbama i modnim dodacima.

Vjeran nasljeđu, Louis Vuitton godinama je otvarao svoja vrata arhitektima, umjetnicima i dizajnerima, cijelo vrijeme razvijajući discipline kao što su konfekcija, cipele, satovi, nakit i mirisi. Ovi pažljivo kreirani proizvodi svjedočanstvo su njegovoj predanosti finoj izradi.

Gaggan at Louis Vuitton nalazi se na gornjem katu kompleksa LV The Place Bangkok. Anand je za njega osmislio atraktivno 'putovanje hranom' osmišljene za ručak i za večeru. Kulinarsku avanturu nagovještava ulazna piramida sačinjena od debala, koja vode u prostoriju valovitih zidova isprekidanih smolastim strukturama s potpisom multidisciplinarnog studija i umjetničke radionice Draga & Aurel iz talijanskog Coma, Monogramovim cvjetnim svjetiljkama i zavjesama s resama.

Radi se o fine dining restoranu s deset stolova od talijanskog mramora, za kojima posjetitelji imaju prilike uživati u sezonskom meniju koji je Anand osmislio ekskluzivno za Louis Vuitton, a temelji se na pet slova S – sweet, sour, salty, spicy i surprise (slatko, kiselo, slano, ljuto i iznenađenje). Sva jela – od jastoga nadahnutog Tajlandom do kompozicije od gljiva u prepoznatljivom šahovskom uzorku LV-a (Damier), poslužena su na za njih posebno dizajniranim tanjurima i posudama. Štoviše, za goste koji traže vrhunsko kulinarsko iskustvo privatna blagovaonica pruža pogled na kuhinju jednostavnim pritiskom na gumb.

Prvi je restoran te tvrtke u Južnoj Aziji zamišljen kao kreativna suradnja čuvene tvrtke i slavnog chefa. Zanimljivo je da ne prima goste mlađe od 12 godina, alkohol se poslužuje samo onima starijim od 20 godina, a kućni ljubimci nisu dopušteni. Chefova prisutnost tijekom rada restorana ovisi o njegovom rasporedu i prethodnim obavezama.