MAJA VUČIĆ NAKON KAMBODŽE

'Mogu biti samo tužna, tuga je moja svakodnevica'

03.02.2011 u 09:34

Bionic
Reading

Maja Vučić u siječnju je kao UNICEF-ova ambasadorica posjetila Kambodžu. Svoje dojmove predstavit će na izložbi fotografija nastalih na tom putovanju

Prije nekoliko godina pjevačica i psihologinja Maja Vučić postala je UNICEF-ova posebna izaslanica za roditelje i djecu te se uključila u zajedničku kampanju UNICEF-a i Pampersa za iskorjenjivanje tetanusa rodilja i neonatalnog tetanusa. U sklopu tog projekta, u siječnju je posjetila Kambodžu. Sve što je tamo vidjela i doživjela predstavit će izložbom fotografija koje su nastale tijekom šestodnevnog boravka.

U Kambodži je bila sa snimateljem Dejanom Tatomirom i novinarom Matom Barišićem. Svoje su dojmove fotografirali svi troje, a predstavit će je na zajedničkoj izložbi. 'Fotografije na kojima su portreti uglavnom su moje', rekla je Maja Večernjem listu najavljujući izložbu koja se ove subote otvara u zagrebačkom Cro Art Photo Klubu.

'Svrha je ljudima dati sliku doživljenog na terenu i pozvati ih da se uključe u akciju u kojoj kupnjom jednog paketa pelena Pampers doniraju novac za kupnju jednog cjepiva koje spašava život', objasnila je Maja. Susrela se s napaćenim, siromašnim i neobrazovanim ljudima kojima je rastava tabu tema i često osuda na propast, a djeca umiru od dijareje. Ali vratila se optimistična i uvjerena da ono u čemu sudjeluje daje rezultate.

'Razvijena je mreža educiranih volontera koji djeluju po selima, a država sufinancira babice koje dolaze na porođaje. Od novorođenačkog tetanusa do prije nekoliko godina u Kambodži je umiralo više od 500 djece godišnje. Ta se brojka danas smanjila na 20. Dakle, program pomoći funkcionira!' optimistična je Maja.

'Bila sam bez hrane i vode i rijetko me što može zateći. Mogu biti samo tužna, tuga je moja svakodnevica, ali ne zatvaram oči, već pomažem kako mogu', kaže Maja.

Na putu je nije pratila njezina četverogodišnja kći Gita, no ona je upoznata sa svime što mama radi, pa će je uskoro povesti sa sobom na neko od idućih putovanja. 'Gita zna kako ta djeca žive, gleda slike i brine se za njih. Toliko je brižna da nudi nešto svoje da im odnesem kad krećem na put', rekla je pjevačica, koja, osim što se bavi humanitarnim radom, ovih dana snima i novi album.