ZA PROLJEĆE I LJETO

Modni trend koji osvaja: Plisirana odjeća privlačnija je no ikada, a obožavat će je i iz još jednog razloga - ne pegla se

28.04.2021 u 16:04

Bionic
Reading

Ova modna sezona prepuna je iznenađenja i ponovnih modnih otkrića. Lagana, naborana plisirana tkanina vratila se u modu na velika vrata i privlačnija je no ikad

Issey Miyake liniju ‘Pleats Please’, kolekciju plisiranih tkanina rezanih u različitim geometrijskim oblicima lansirala je 1994. godine, a 27 godina kasnije ovaj materijal vraća se u modu, predstavljajući jedan od vodećih trendova ove sezone. Lagan, ležeran, a po potrebi elegantan čini savršenu podlogu za brojne proljetne i ljetne kombinacije.

Plise je lagana, prozračna tkanina s trajnim naborima, a vrlo je popularna u brojnim proljetnim kolekcijama. Mnogima je posebno zapela za oko u Versaceovoj kolekciji inspiriranom morem gdje je predstavljena u obliku elastičnih i živahnih tuba-haljina te topovima s printom.

Također se, doduše u više minimalističkom obliku, pojavila kod trenutno 'it' brendova kao što su Dion Lee i Nanushka. U sklopu trenda koji je Vogue nazvao 'Surface Interest' nova modna sezona donijela je mnogo zanimljivih tekstura, nabora i zanimljivih tkanina, uključujući i plise.

Kako mnogi od nas žele ponovno dotjerati, a pritom se osjećati ugodno, odjeća koja uravnotežuje funkciju i modu idealan je odabir. A koja tkanina to čini bolje od one s mikro naborima. Kako ističe Alexandra Gurvitch iz Voguea, u pliseu izgledate dotjerano, no bez žrtvovanja udobnosti, a kao odličnu kombinaciju navodi vintage crnu dolčevitu sa šiljastim ramenima i odgovarajućom suknjom do gležnja.

Osim toga plisirane tkanine se ne peglaju, a to je, priznajmo, još jedan veliki plus.

Međutim, ako ste skloniji izražajnim proljetnim printevima i istaknutim bojama, i za to postoji plise rješenje. Cult Gaia predstavio je tako voluminozni satenski top u breskva boji, a Julia Heuer, koja koristi japansku tehniku shibori za nabiranje tkanine, valovite printeve.

Kako navode modni stručnjaci, postpandemijska popularnost plisiranih modnih komada uopće ne iznenađuje. Naime, odjeća od ove tkanine istodobno je rastezljiva, elegantna, pa čak i izazovna – pogledajte samo Versaceove mini haljine ili Khaite top bez naramenica.

No, tu su i modni komadi za svakodnevno nošenje, poput lepršavog kompletića s potpisom Rebecce Taylor ili topa bez rukava čiji dizajn potpisuje Issey Miyake. Svaki od njih donosi luksuznu odjeću za slobodno vrijeme, podižući je na potpuno novu razinu.