o njoj ćemo još puno čuti

Modni stil Skandinavki sve više privlači pažnju, a nije ni čudo kada imaju ovakve dizajnerice: Za kreacijama Jade Cropper zavladala je prava pomama

13.10.2022 u 06:18

Bionic
Reading

Od Gannija do Cecilie Bahnsen, Skandinavija je u posljednjih nekoliko sezona počela značajno modno izvoziti te se sve čvršće pozicionira na blistavom modnom nebu. Sada je došlo novo ime koje treba dodati na taj popis - Jade Cropper. Kada vidite iza kojih kreacija stoji, bit će vam jasno zašto

Jade Cropper skandinavska je dizajnerica o kojoj modni svijet sve glasnije bruji, a među svoje obožavatelje već ubraja slavne dame. Otkako je 2020. diplomirala na Beckmans College of Design 2020., dizajneričin istoimeni brend postaje sve jači, a Gigi Hadid, Kylie Jenner i Kim Kardashian njezine su obožavateljice.

DNK ovog brenda daleko je od prepoznatljivog opuštenog izgleda koji se često povezuje sa skandinavskom modom. U rasponu od uskih haljina do izbijeljenog trapera i kožnog stajlinga od glave do pete, njezina estetika utjelovljena je oštrom seksepilnošću koja ne može biti različitija i udaljenija od njezinog osobnog stila.

'Želim da ljudi budu puni samopouzdanja kada nose moje komade', kaže ova dizajnerica, podrijetlom iz Stockholma, za Vogue. 'Tu je taj stav da jednostavno morate biti viđeni. Inače, kao osoba, privatno sam više introvert, tako da odjeća za mene postoji u drugom svemiru; to je kao moj alter ego ili tako nešto', dodaje.

Cropper na samom početku nije namjeravala pokrenuti brend. Ali kad je njezina diplomska kolekcija zapela za oko Kim Kardashian, koja je početkom 2021. nosila dizajneričin bikini s trakicama na vezanje oko struka, narudžbe putem Instagrama jednostavno su počele pljuštati. ‘Jednostavno se dogodilo, nisam to planirala', objašnjava Cropper, a u tom trenutku sama je ručno izrađivala sve svoje modne komade.

Poput mnogih talenata u usponu, Cropper vidi održivost kao središnju ulogu u svemu što radi. Njezina kolekcija za jesen/zimu 2022. izrađena je od sirovina, uključujući komade kože dobivene iz automobilske industrije, dok je kolekcija za proljeće/ljeto 2023. uključivala partnerstvo s Circuloseom na inovativnom materijalu koji je u potpunosti izrađen od tekstilnog otpada.

'Ne možete se baviti modom, a da na neki način ne razmišljate o održivosti', objašnjava i dodaje: 'To je vrlo važno. Na rubu sam suza kad pomislim što radimo našem domu, Zemlji, i što se događa u svijetu.'

  • +12
Jade Cropper proljeće/ljeto 2022./2023. Izvor: Profimedia / Autor: Cynthia Anderson / Shutterstock Editorial / Profimedia

No razvoj brenda na održiv način pokazao se izazovnim. Prvotno se nadala da će sve svoje komade proizvoditi u Švedskoj, ali nije uspjela pronaći proizvođača koji bi mogao zadovoljiti kvalitetu koju je željela koristeći zalihe i reciklirane materijale.

Kao i drugi mladi dizajneri, otkrila je da je novčani tok popriličan izazov - robne marke obično moraju unaprijed podmiriti svoje proizvodne troškove, a veletrgovci plaćaju nakon što zaprime narudžbe.

Ipak, budućnost izgleda poprilično svijetlo za ovu mladu dizajnersku nadu čija je druga revija na Tjednu mode u Kopenhagenu u kolovozu bila jedna od onih o kojima se najviše pričalo. Osim toga, s obožavateljima kao što su Gigi, Kim i Kylie ne možete previše pogriješiti. Unatoč tome, planovi ove dizajnerice ostaju osvježavajuće skromni. 'Stvarno se nadam da ću moći nastaviti s ovim', zaključuje.