stil koji privlači pažnju

Modna tajna koju svi žele znati: Kako se odijevati poput cool skandinavske djevojke?

07.07.2022 u 06:44

Bionic
Reading

Skandinavske modne influencerice već dulje vrijeme privlače pažnju svojim stilom i modnim kombinacijama, a mnogi ih smatraju pravim vladaricama sve popularnijeg street stylea. Jednostavne, a opet efektne, nosive i vrlo prilagodljive modne kombinacije oduševljavaju, a skandinavske influencerice dominiraju Instagram feedom svake zaljubljenice u modu

I dok je pariški chic bio ono čemu je težila gotovo svaka modno osviještena dama, posljednjih sezona skandinavski stil sve više privlači pažnju. Od dizajna namještaja do interijera i životnih koncepata kao što su hygge (udobnost) i lagom (umjerenost), opsjednutost skandi elementima, posebno modom, ne pokazuje znakove prolaznosti.

'Skandinavski stil promijenio se u proteklih nekoliko godina', ističe kaže Pernille Teisbaek, jedna od vodećih skandinavskih influencerica.

'Jedno vrijeme sve je nekako zapelo u viziji minimalizma, no sada je vrlo osvježavajuće vidjeti toliko šarenih i printanih stilova koji dolaze na pistu, i dalje zadržavajući ležeran i jednostavan stil koji olakšava integraciju u vašu osnovnu garderobu', kaže za Vogue.

Bivša manekenka i osnivačica Social Zooa, marketinške agencije za influencere sa sjedištem u Kopenhagenu, također je napisala 'Dress Scandinavian', praktičan vodič o tome kako najbolje iskoristiti svoju garderobu. Njezin glavni savjet? Mudro investirajte. 'Razmislite o bezvremenskim komadima koje možete godinama nositi. Mnoge stvari postaju bolje i izgledaju prirodnije kada se nose nekoliko sezona.'

U želji za dekodiranjem tog privlačnog i opojnog skandinavskog stila, Vogue je razgovarao s tri vrhunske influencerice iz danske prijestolnice te su otkrile kako se odijevaju i koja je zapravo tajna njihovog ambicioznog, ali ne i potpuno nedostižnog izgleda.

  • +15
Skandinavske influencerice Izvor: Profimedia / Autor: Cornel Cristian Petrus / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pernille Teisbaek, koja ima više od šest tisuća pratitelja na Instagramu, ikonom stila učinila je njezina jednostavna elegancija koja izvire iz svake modne kombinacije. Bazne boje, jednostavni i pročišćeni krojevi, elegantno s dozom urbanog - njezini stajlinzi velika su inspiracija.

'Mislim da je skandinavski stil popularan jer se mnoge žene mogu poistovjetiti s njegovom udobnošću. Općenito govoreći, bolji smo u ležernijem odijevanju nego u dotjerivanju za noćni izlazak. Volimo miješati ženstvenost s muževnošću kako bismo stvorili kontraste i često dodajemo modnim kombinacijama sportske elemente, poput tenisica s dugom haljinom za dan proveden u uredu. Ne trudimo se previše i mislim da je to na neki način osvježavajuće i inspirativno za druge', kaže ona za Vogue.

Kada je riječ o osnovnim elementima njezine garderobe, Pernille je vrlo jasna i direktna: ‘Balenciagin sako, vintage levisice, bijela košulja Rika, Célineove majice bez rukava i sunčane naočale, japanke Havaianas, salonke s potpisom The Rowa, Pradine kratke hlače i velika torba Commes des Garçons, u koju stane baš sve potrebno mami malenog djeteta.'

'Skandinavski stil definitivno je 'maksimalističkiji' nego prije', kaže Emili Sindlev, a prati je gotovo 4500 zaljubljenika u modu. Udobnost je i dalje ključna, naravno, ali minimalistički pristup, zahvaljujući kojem je skandinavski stil došao u fokus, sada puno više uključuje boje i print.

Kao modni izbor broj jedan Emili ističe svilene haljine. Posebno joj je draga ona s potpisom Rotate Birger Christensena, danskog brenda koji bilježi sve veću popularnost.

Hrabre i upečatljive kombinacije boja još su jedan njezin favorit. 'Jarka ružičasta i sjajna žuta savršena su ljetna kombinacija', kaže ona. Za sve one koji priželjkuju uvrstiti skandinavski stil u svoju svakodnevnu garderobu ima koristan savjet: uvijek imate razigran, šaren i neustrašiv pristup odijevanju. 'Samo se nemojte previše truditi i nosite samo ono u čemu se osjećate ugodno i udobno.'

Jeanette Friis Madsen modna je influencerica koja s Thorom Valdimars stoji iza sve popularnijeg danskog brenda Rotate Birger Christensen.

Brend je to koji spaja razigranu estetiku s utjecajem 80-ih i slavi ženstvenost na svakom koraku. Sve je popularniji i na domaćoj modnoj sceni, pa je tako i Jelena Rozga nekoliko puta viđena u njihovim haljinama.

  • +19
Rotate Birger Christensen Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Prema Jeanetteinim riječima, a koja ima oko šest tisuća pratitelja, Instagram predstavlja pravi preokret za zvijezde uličnog stila. 'Mislim da smo sada odvažniji, ne bojimo se miješati skupe i high street komade, igramo se stilovima i granicama među spolovima, a zbog klime u Danskoj možemo se višeslojno odijevati, što uvijek rezultira cool i personaliziranim izgledom', kaže jedna od vodećih instagramskih zvijezda sa skandinavskog područja.

Savjet za svakoga tko želi oponašati njezin stil? 'Uvijek razmišljajte o pravilu 'četiri C': udobno (comfortable), klasično (classic), ležerno (casual) i cool. Dodajte nešto ženstveno i spremni ste!'