KORONAVIRUS KOBAN I ZA MODU

Modne web trgovine zatvaraju se jedna za dugom: Net-a-Porter, Next, Yoox, The Outnet…

28.03.2020 u 10:19

Bionic
Reading

Gotovo trećina svijeta trenutačno je pod izvanrednim mjerama zbog pandemije koronavirusa. Ostani doma riječi su koje se najčešće čuju, budući da je socijalna distanciranost trenutačno jedina mjera koja pomaže u tzv. ublažavanju krivulje, odnosno sporijem širenju virusa. Zatvoreni su svi dućani osim onih s prehrambenim i higijenskim potrepštinama, kupuje se samo ono što je nužno za preživljavanje, a jedna od kolaterelnih žrtvi koronavirusa je i moda. Nakon što su modni dućani fizički zatvorili svoja vrata, sad jedna za drugom zatvaraju se i modne web trgovine

Jedna od najvećih svjetskih modnih online kompanija, grupacija Yoox Net-a-Porter u čijem se vlasništvu nalaze luksuzne web trgovine Net-a-Porter (za žene), Mr Porter (za muškarce) te web outleti Yoox i The Outnet obavijestila je svoje kupce da privremeno zatvaraju distribucijske centre i suspendiraju usluge na području Europe, SAD-a i Bliskog istoka. Još uvijek funkcionira dostava u azijsko-pacifičkoj regiji, a u ostalim regijama trenutačno ne primaju robu nazad, dok su vrijeme povrata su produljili na 60 dana.

Nekoliko posljednjih dana Net-A-Porter je također bio na udaru medija i javnosti budući da su se oglušili na apele da zatvore svoje distributivne centre. Britanski sindikat GMB optužio ih je kako im je 'moda važnija od ljudskih života'.

'Sada nije vrijeme za fokusiranje na slanje luksuzne robe ljudima koji ne mogu izaći iz kuće, ako to znači da su radnici bespotrebno izloženi riziku zaraze', napisali su iz sindikata. Zaposlenici u distributivnom centru žalili su se kako se ne mogu pridržavati obveznog socijalnog distanciranja, jer je nemoguće udaljiti se po dva metra jedni od drugih. Nakon tih optužbi stigla je i obavijest o zatrovanju njihovih distributivnih centara u Europi i SAD-u.

'Želimo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo naše kolege, zajednicu i klijente učinili sigurnima', stoji u priopćenju kompanije. I dok je Net-a-Porter u potpunosti zatvoren te se po njemu ne može više ni pretraživati odjeću i modne dodatke, Yoox, koji je dio iste grupacije, još uvijek ima tu mogućnost, kao i mogućnost da se odjeća kupi te dostavi jednom kad distribucijski centar bude otvoren. Isto to vrijedi i za The Outnet.

Mjere zaštite od koronavirusa

Najpoznatiji brend donjeg rublja na svijetu Victoria's Secret također je zatvorio sve svoje dućane, no online poslovanje već nekoliko dana nije moguće za međunarodne kupce, tako da se na ovoj stranici također više ništa ne može naručiti.

Brandovi Gap, Abercrombie&Fitch, Hollister, H&M, Zara i ostali brendovi španjsollog Inditexa još uvijek dostavljaju, jednako kao i Asos. No britanski Next nije slijedio vladine direktive o održavanju minimalno dva metra udaljenosti osoblja u skladištima, zbog čega su se radnici pobunili, pa je obustavljena online prodaja. Zbog istog je razloga trenutačno na udaru i Asos, čiji sindikat upozorava vlasnike da se igraju ruskog ruleta sa svojih 4.000 zaposlenika pa je pitanje do kada će i oni biti otvoreni.