POSTALE SU KLASIK

Modne saveznice u hladnoj sezoni: Praktične i tople jakne ono su što nam treba ove zime

19.11.2023 u 17:10

Bionic
Reading

U jesenskim mjesecima tanke verzije parki odlična su alternativa klasičnim balonerima, a modeli podstavljeni toplim eko krznom i ove zime mnogim će damama biti prvi izbor

Trendovi se mijenjaju iz sezone u sezonu, no tu su i oni vječni komadi koji se, s jako dobrim razlogom, vraćaju svake godine. Tako su stajlinzi u hladnoj sezoni, a poglavito oni casual prirode, posljednjih godina postali nezamislivi bez parke.

  • +6
Parke Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Povijest parke (i odakle joj naziv)

Krenimo od riječi 'parka', koja na ruskom znači 'životinjska koža', a odnosi se na jakne kakve su izvorno stvarali Inuiti kombinirajući tri vrste kože - lisice, tuljana i polarnog medvjeda - kako bi preživjeli vrlo niske arktičke temperature. Napravivši iskorak u vremenu i stigavši izravno u Drugi svjetski rat, parka je postala dio vojnih uniformi, da bi se ubrzo udomaćila u muškoj i ženskoj garderobi kao svakodnevni izbor. Od tada je postala bitan komad za provođenje vremena na otvorenom u hladnoj sezoni, ali i za slavne osobe i ikone stila 90-ih.

Upravo je to razdoblje ključno za stvaranje parke kultnom jaknom kakvu danas poznajemo, zahvaljujući tadašnjim ikonama stila poput latino dive Jennifer Lopez. Svojim su hrabrim stavom tada najpopularnije dame učinile ovu jaknu pravim simbolom bunta, plijeneći pozornost cijele generacije i čineći ga savršenim urbanim (i vrlo toplim) odjevnim predmetom za kombiniranje sa širokim trapericama ili vojničkim hlačama, čime su oplemenjene svakodnevne streetwear kombinacije.

Parka nije samo vrsta jakne namijenjena najopuštenijim izdanjima s padom temperatura. Ovoj činjenici u prilog dovoljno govori to da je ove sezone nekoliko renomiranih dizajnerskih brendova svoju ideju parke donijelo na modnu pistu, učinivši je aktualnom i dajući joj nove oblike i boje - u skladu s potrebama i trendovima današnjice.

Zelena parka

Krenimo od najklasičnijeg modela, zelene parke: možete je kombinirati uz praktički sve, posebno kada je riječ o dnevnim lookovima, a i ove sezone brojni brendovi potrudili su se ponuditi raznolike verzije ovog toplog klasika.

Smeđa parka

Smeđa boja ove sezone postala je simbolom tihog luksuza, a profinjene nijanse ove hit boje krase i brojne modele parki iz aktualne ponude brendova.

Crna parka

Za pobornice modnog minimalizma i sve one dame koje požele nositi toplu parku u večernjim kombinacijama najbolji izbor su verzije u neutralnoj crnoj boji.

Elegantna parka

Parka kao vrsta jakne nije nužno namijenjena samo ležernim dnevnim lookovima. Elegantne inačice u kremastim nijansama ove sezone također nalazimo u ponudi brojnih brendova, a upravo one pokazat će se dostojnim najšik odjevnih kombinacija, čak i u večernjim satima.