POLARNA SVJETLOST

Mladi Zadranin Filip Brala 'ulovio' auroru borealis

15.02.2013 u 14:15

Bionic
Reading

Mladi i talentirani zadarski fotograf Filip Brala otisnuo se put Islanda, otoka vatre i leda, i dao se u lov za sjevernom polarnom svjetlošću poznatijom kao aurora borealis. U tomu je i uspio, no svoj planirani dvotjedni posjet Islandu nastavlja, jer pred njim su novi izazovi

'Imao sam sreće uhvatiti fenomen, to jest vrlo rijetki oblik aurore koji na sjeveru nazivaju kruna', kazao je Filip. Aurora borealis odnosno 'sjeverna zora' pojava je koja nastaje nakon oluja na površini sunca, a neke od čestica završe u Zemljinom magnetskom polju.

Čestice dodiruju vanjski dio atmosfere na visini od oko stotinu kilometara iznad površine Zemlje, a energija se otpušta tijekom procesa koji je identičan onome koji se događa u svjetlosnoj cijevi. Ime je dobila prema rimskoj božici zore Aurori i grčkom nazivu za sjeverni vjetar, boreas.

Polarna je svjetlost osobama vidljiva poput trepereće svjetlosti koja je najčešće zelene boje, ali ponekad se mogu vidjeti tragovi ružičaste ili bijele boje oko rubova. Rjeđa je pojava kada se vidi ljubičasta ili crvena svjetlost. Ova pojava izazivala je i sujevjerje te su autohtoni pripadnici naroda Sami vjerovali da je sjeverna polarna svjetlost Bog, a lokalni pripadnici naroda Tromsø ne bi mu se usudili mahnuti od straha da će biti oteti. Filip, unatoč tomu, nastavlja svoje 'mahanje' fotoaparatom po Islandu.

'Odlučio sam se ovdje doći prvenstveno zbog fotografiranja polarne svjetlosti, ali i zbog ostalih prirodnih ljepota kao što su vodopadi, plava laguna koja nudi jedan od najboljih spa tretmana na svijetu, a u planu je i penjanje po glečeru', rekao je Brala koji je za sada hrvatskoj javnosti na raspolaganje stavio jednu fotografiju aurore borealis, a s prijateljima na profilu na Facebooku podijelio još jednu.

'Puno više materijala bit će dostupno iza 21. veljače, kada se vraćam s putovanja. Do tada sam koncentriran na rad i aktivni odmor. Obišao sam dio zapada i sjevera, ovih dana krećem na jug, bit će još puno zanimljivih fotografija', poručio je Filip.