DUREXOVO ISTRAŽIVANJE:

Mladi u Hrvatskoj zaostaju u potrošnji kondoma

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.12.2009 12:24
  • Objavljeno 10.12.2009 u 11:39
kondomi na špagi kvačice

kondomi na špagi kvačice

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

U želji da što više približi mladima potrebu za zaštitom i kulturu korištenja prezervativa, Durex je omogućio tijekom ovog mjeseca na određenim prodajnim mjestima kupnju svojih proizvoda po 25 posto nižim cijenama

U Durexu vjeruju da će i ovom akcijom, koja je nastavak dosadašnjih edukativno-preventivnih aktivnosti pridonijeti razvijanju ispravnih obrazaca ponašanja i kod mladih koji tek stupaju u seksualne odnose, ali i kod cjelokupne populacije.

Mladi se, sve ranije i u sve većem broju upuštaju u seksualne odnose. Recentna istraživanja pokazala su da se prosječna dob stupanja u seksualne odnose spustila na 15 godina, kako kod dječaka tako i kod djevojčice. Svaki četvrti srednjoškolac seks je probao već sa 14 godina, dakle mnogi čak i u završnom razredu osnovne škole! Tome je svakako pridonijelo jačanje seksualne industrije i prekomjerna seksualizacija medija koji bitno utječu na oblikovanje obrazaca ponašanja hrvatskih adolescenata.

Kad se tome pridoda nedostatak seksualne edukacije u školama, rezultat je neznanje i nerazumijevanje, rizično seksualno ponašanje, seksualno prenosive infekcije te neželjene trudnoće. Zbog dominantno tradicionalnih uvjerenja to su i dalje tabu teme u hrvatskom društvu o kojima se ne priča pa mnogi mladi ostaju sami sa svojim iskustvima, zabrinutostima, a često i strahovima vezanim uz seksualnost.

'Brojne edukativne i promotivne aktivnosti koje je Durex kao lider na tržištu kondoma, dosad organizirao nisu uspjele spriječiti pad u čitavoj našoj tržišnoj kategoriji. Taj pad trenutačno iznosi oko pet posto, no u obzir treba uzeti činjenicu da Hrvatska već sad ima nisku potrošnju kondoma u odnosu na druge države. Primjerice u Hrvatskoj taj broj per capita iznosi 2,61 kondom na ukupnu seksualno aktivnu populaciju, dok je recimo u Mađarskoj oko 3,6 a u Velikoj Britaniji gotovo šest kondoma. To samo potvrđuje apsolutan nedostatak seksualnog obrazovanja te smatram da bi daljnji pad bio definitivno zvono za uzbunu', kaže Tomislav Đurica, direktor Durexa za Hrvatsku i BIH.

Kondom predstavlja najbolju zaštitu ne samo od HIV infekcije, nego i drugih uzročnika spolno prenosivih bolesti kao što su herpes simplex virus, virus hepatitisa B, citomegalovirus, HPV, klamidija i drugi. No da bi djelotvornost zaštite prezervativima bila učinkovita, nužna je redovita i pravilna primjena.

'Često čujem razne izgovore i predrasude o uporabi kondoma poput: kondom smanjuje osjećaj ugodnosti ili bolje je bez njega. Tehnologija izrade je otišla toliko daleko da je situacija upravo suprotna – kondomi mogu dodatno uzbuditi i poboljšati doživljaj. Uz potrebu za zaštitom, još je važnije znati upotrijebiti je na pravi način. Nažalost, mnogi mladi danas nisu nikad koristili kondom te ni ne znaju kako se on koristi',  dodao je Đurica, napominjući kako Durex često u suradnji s brojnim udrugama nastoji educirati mlade na ovom području. Jedna od takvih aktivnosti je i nedavno održan koncert u Tvornici povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi