jedan od najkreativnijih talenata u dizajnu

Mladi dizajner Sandro Užila: „Kvalitetno odrađen posao najbolja je reklama“

10.11.2021 u 15:05

Bionic
Reading

Sa samo 30 godina, Sandro Užila već sada jedan je od najuspješnijih dizajnera u Hrvatskoj, a njegov talent prepoznat je i u inozemstvu. U bogatom portfoliju, ističu se projekti Fomasina Villas, suradnje na Kanarskim otocima i Bresci, stvaranje teretane na otvorenom u Poreču te dizajn interijera mnogih ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, ali i izvan

Rođen je u Puli, školovan u Trstu i Veneciji, a danas je vlasnik WAVE Studija koji se bavi arhitekturom, dizajnom i 3D vizualizacijama. Što ga inspirira, koju poslovnu filozofiju njeguje i kako pristupa projektima – Sandro nam otkriva u nastavku teksta.

1. Što je utjecalo na odabir vaše karijere?

Oduvijek sam volio crtati, stvarati i smišljati nove stvari. Tata savršeno crta i oduvijek sam bio fasciniran time pa mislim da je od toga sve krenulo. Nije prošao dan, a da nisam nešto nacrtao ili smislio. Crtam otkad znam za sebe, samo što su se s godinama promijenili mediji preko kojih to činim. Najprije sam počeo prostoručno, pa sam u školi učio tehničko crtanje, nakon toga sam na kompjuteru naučio crtati dvodimenzionalno, a sada modeliram i u 3D-u.

2. Vlasnik ste WAVE Studija, koji se bavi arhitekturom, dizajnom i 3D vizualizacijama. Njegujete multidisciplinarni pristup, koji je danas, u gotovo svakoj profesiji, postao neizbježan. Koja je vaša poslovna filozofija?

Da, vlasnik sam WAVE Design Studija i moj tim i ja se bavimo arhitekturom, dizajnom i 3D vizualizacijama. Mislim da ljudi sve više cijene svoje vrijeme i mir pa se upravo iz tog razloga sve više okreću firmama koje profesionalno odrađuju kompletan posao, od početka do kraja. Moja poslovna filozofija je ta da je dobar posao najbolja reklama. U svom timu imam mlade arhitekte i inženjere te za svaki projekt svatko odrađuje svoj dio posla najbolje što zna. Tako sam u kratko vrijeme prikupio puno referenci i upoznao puno kvalitetnih poslovnih partnera.

3. Dolazite iz Istre, gdje na svakom koraku možete pronaći inspiraciju: u prirodi, arhitekturi, gastronomiji, ljudima, načinu života. Što vas inspirira?

Istra je prekrasna, tu sam rođen, tu živim i tu se izvrsno osjećam. Živio sam 7 godina u Italiji za vrijeme školovanja i studija. Talijani također imaju vrlo bogatu povijest i što god radili, rade sa ukusom i smislom za estetiku, od arhitekture do gastronomije i ostalog, ali kvaliteta života se nikako ne može uspoređivati sa Istrom.

Inspiracija može doći stvarno iz bilo čega. Ona samo dođe. A kada dođe, prenesem je na papir pa to i realiziram. Bilo je nekoliko situacija kada sam dobio inspiraciju pa sam projektirao vilu u jednoj noći, nisam htio ići spavati dok nisam završio, da ne izgubim ''žicu''.

4. Dajete li prednost estetici ili funkcionalnosti? Smatrate li da umjetnost treba postojati radi umjetnosti ili pak ona imitira život?

Funkcionalnost je na prvom mjestu kada se radi o projektiranju. Smatram da sve što se koristi, ono na prvom mjestu mora biti funkcionalno, a posao je dizajnera učiniti da to estetski lijepo izgleda.

Fomasina Luxury Villas Izvor: Promo fotografije / Autor: Rajan Milosevic

5. Jeste li vjerni određenom stilu ili smatrate da svakom projektu treba pristupiti drugačije?

Nemam svoj određeni stil. Mislim da svaki projekt mora imati svoj stil uzimajući u obzir lokaciju, namjenu, želje investitora i ono što se želi prenijeti na ljude koji to gledaju.

6. Prilikom dogovora s klijentima, slijedite li njihove upute ili volite imati kreativnu slobodu? Ili je spoj njihovih želja i vašeg pristupa idealan?

Prvenstveno poslušam sve želje od klijenta pa onda posložim stvari na svoj način, čime stvorim obostrano zadovoljstvo. Naravno, najugodnije mi je kada mi klijent od samog početka vjeruje. Tada imam golemu odgovornost jer moram kako ispuniti njegova očekivanja, tako i opravdati povjerenje, ali u takvim situacijama uglavnom imam najveću slobodu stvaranja.

7. Sa samo 30 godina već ste zabilježili enormne uspjehe, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Koji vam je projekt iz vašeg portfolija najdraži?

Hvala na komplimentu! Osobno su mi najdraži projekt "Fomasina Luxury Villas", kompleks od četiri luksuzne vile u Funtani i projekt "NOSH Cosmopolitan Food Bar" u starom gradu u Rijeci...za sada :)

8. S druge strane, koji vam je projekt bio najzahtjevniji i zašto?

Najintenzivniji projekt mi je ovaj na kojem moj tim i ja trenutno radimo, a to je naselje od 24 vile u Poreču. Uglavnom je to zbog aktualnog stanja pandemije, uslijed čega se materijali čekaju jako dugo i svakim danom sve više poskupljuju pa smo primorani izmjenjivati i prilagođavati projekte kako bi poštivali prethodno zadani budžet klijenta.

9. Dizajn interijera prometnuo se kao jedna od najpoželjnijih profesija posljednjih godina. Smatrate li da je uz dozu kreativnosti, talenta i želje potrebno i formalno obrazovanje?

Apsolutno! Osim kreativnosti, talenta i želje potrebno je imati i znanje o pravilima građevinske i arhitektonske struke te o računalnim programima, bez kojih je u ovom poslu danas nemoguće funkcionirati.

10. I za kraj, koji su vaši ciljevi za budućnost? Planirate li dugoročno ili razmišljate u trenutku, ovisno o aktualnim trendovima?

Uvijek planiram barem 5 do 10 godina unaprijed, jer mislim da treba imati plan ako želimo imati budućnost. U bliskoj budućnosti, na poslovnom planu je širenje moje firme WAVE Design Studio, što u smislu kvalitete i kvantitete projekata, što u smislu broja zaposlenika koji će činiti jedan veliki profesionalni tim.