PUTOVANJA KOJA BUDE MAŠTE

Mjesta mitova i legendi koja trebate posjetiti

  • Autor: A. M.
  • Zadnja izmjena 18.03.2011 10:45
  • Objavljeno 18.03.2011 u 07:45
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zahvaljujući modernim prijevoznim sredstvima, u jednom danu možemo obići gotovo cijeli svijet, no postoje i mjesta za koja je prije svega potrebna ogromna količina mašte. Područja mitova i legendi privlače rijeke turista čak i ako sa sigurnošću nije utvrđeno da su se nalazila baš na tom mjestu ili da su uopće postojala

Zanzibar

Samo ime Zanzibar podsjeća na slike djevojaka iz harema koje se smješkaju iza izrezbarenih drvenih vrata kao i na ostale slične prizore iz 'Tisuću i jedne noći'. Ipak, u ovom slučaju to nije fikcija. Zanzibar je u srednjem vijeku bio snažna država u koju su dolazili brodovi puni robova, zlata, bjelokosti i drveta iz cijele Arabije i izvan nje. Ti su prizori odavno postali prošlost, ali arapski se utjecaj i dalje osjeća na ovom otoku u sastavu države Tanzanije na rogu Afrike.

wikipedia.com

wikipedia.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Arheolozi vjeruju da se ostaci Troje nalaze u sjeverozapadnoj Turskoj
Troja

Ljubitelji grčke mitologije prepoznat će Troju kao stari grad u kojem se zbila legendarna bitka nakon što je Paris, sin trojanskog kralja, oteo suprugu spartanskog kralja i najljepšu ženu na svijetu Helenu. Grci su zbog toga godinama bezuspješno opsjedali Troju, a grad osvajaju tek kada su skriveni u divovskog drvenog konja, za kojega su Trojanci pomislili da je dar bogova, ušli iza gradskih zidina. Arheolozi vjeruju da se ostaci homerove Troje nalaze u sjeverozapadnoj Turskoj nedaleko od mjesta Hasirlik i pod zaštitom su UNESCO-a.

El Dorado

Skriven iza dubokog amazonskog raslinja skriva se grad od zlata. Barem tako ide priča koja je na potragu za 'El Doradom' potaknula tisuće španjolskih konkvistadora koji su se početkom 16. stoljeća iskrcali na kolumbijskoj obali. Potraga se iz Kolumbije uskoro proširila na Peru, Venezuelu, Gvajanu i potrajala je idućih dvjesto godina. Legendarni grad nitko nikada nije pronašao, možda i zato što ima 'sposobnost nestajanja' pred nedostojnim tragačima.

Dolina kraljeva

Na zapadnoj obali rijeke Nila, preko puta grada Luxora, posljednje je počivalište egipatskih faraona. Među njima su Ramzes Veliki, Tuthmosis, kralj Tut i ostali vladari od 1.500 i 1000. godine prije Krista. U više od 60 do sada iskopanih komora otkrivene su pozlaćene mumije u sarkofazima te fantastični kipovi, uz nezaobilazno 'prokletstvo faraona' koje se treba okomiti na svakoga tko se usudi povrijediti grobove. I nakon svog tog vremena, turistima je ovo mjesto jedno od omiljenih odredišta u Egiptu.

wikipedia.com

wikipedia.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ostaci nekoć moćne Kartage
Karakorum

Na ovom mjestu u 13. stoljeću Džingis kan izgradio je mongolski glavni grad poznat i kao Carstvo stepe iz kojega je krenuo o osvajački pohod na sve strane svijeta. No slava ovoga grada nije dugo trajala, jer je nakon tridesetak godina uništen. Posjetitelji će se stoga morati jako potruditi kako bi zamislili velike zidine koje su nekoć opasavale naselje. Ipak, mnogi ostaci uklopljeni su i u samostan Erdene Zuu koji i dalje postoji.

Ys

Legenda kaže da je keltska princeza Dahut zamolila oca, kralja Gradlona, da joj izgradi gard uz more na obalama današnje Bretanje kod zaljeva Douarnenez. Da ga zaštiti od visokih valova, kralj je oko grada izgradio nasip, a jedini ulaz u grad bila su mjedena vrata čiji je ključ imao samo on. No Ys je uskoro pod utjecajem poročne Dahut od predivnog grada postao grad grijeha. Na kraju demoni su je nagovorili da ukrade ključ i otvori vrata, nakon čega je grad potopljen i stradali su svi osim Gradlona.

Kartaga

Smještena u predgrađu modernog grada Tunisa, nekadašnja Kartaga bila je antička supersila i najveći neprijatelj Rima u 3. stoljeću prije Krista. Svoju je snagu vukla iz jake mornarice feničkih brodova koja je kružila Sredozemljem te vojske slonova što je pod vodstvom slavnog Hanibala preko Španjolske i Alpa došla nadomak Rima sa sjeverne strane. Iako je bila poznata i kao 'Svijetli grad', Kartaga se nakon sukoba s Rimom nije mogla održati. Rimljani su je nakon konačne pobjede porušili i na istom mjestu sagradili svoj grad čiji se ostaci mogu vidjeti i danas.

Timbuktu

wikipedia.com

wikipedia.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Timbuktu - grad na rubu Sahare

Svoj ugled ovaj grad na rubu Sahare stekao je kao postaja na putu između zapadne Afrike i Mediterana. Da se domognete zlata, robova ili bjelokosti, sve što ste trebali učiniti bilo je pridružiti se karavani deva i probiti se kroz pješčane oluje i nepodnošljivu vrućinu. Na ovaj se način i danas može doći i Timbuktua u kojem uz Tuarege možete vidjeti i srednjovjekovne džamije specifična piramidalnog oblika.

Avalon

Kralj Artur prema legendi počiva na otoku Avalon gdje odmara od života punog vitezova, vračeva, okruglih stolova i čarobnih mačeva. Predaja kaže da će se kao britanski bivši i budući kralj vratiti s mačem ekskaliburom i Svetim gralom kako bi ujedinio svoju zemlju kada će ga najviše trebati. Danas se moderni gradić Glastonbury proteže mjestom gdje se nekada navodno nalazio Avalon i privlači mnoštvo obožavatelja mitologije, ali i okultnog koji ovdje dolaze po dozu inspiracije.

Shambala

Ovo mistično kraljevstvo krije se duboko u snježnim vrhovima tibetanskih Himalaja. Prosvijetljenu i pročišćenu zemlju iz budističkih tekstova, međutim, mogu pronaći samo osobe čiste duše i odgovarajuće karme. No budući da sveto kraljevstvo, unatoč brojnim pokušajima, još nitko nije otkrio (barem koliko je poznato) najbliže 'sigurno' mjesto je grad Zhongdian. Grad za koji se tvrdi da je mjesto inspiracije 2001. preimenovan je u Shangri La.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi