PUT POD NOGE

Mjesta koja ne biste trebali obilaziti sami

15.02.2013 u 09:21

Bionic
Reading

Neka od najprivlačnijih i najzanimljivijih mjesta na svijetu ujedno su i najkompliciranija za posjetiti. Pogledajte gdje se ni najodvažniji svjetski putnici ne bi trebali uputiti bez organiziranog vodstva, ako ne u grupi, onda barem nikako bez pratnje

Iako organizirana putovanja mnogi doživljavaju kao noćnu moru u kojoj se moraju pridržavati strogog rasporeda i unaprijed zacrtanih tura, ne treba zaboraviti da postoje mjesta na kojima ćete jednostavno biti zakinuti bez vodiča. Unatoč njihovu trošku, oni vam u mnogim situacijama mogu čak i uštedjeti novac ili vas zaštititi u neugodnoj situaciji, a preko agencija ili interneta lokalnog vodiča jednostavno mogu pronaći i individualni posjetitelji.

Rusija
Premda su potrebna papirologija i birokratska ograničenja mnogo manja nego u sovjetska vremena, dočepati se Rusije ni danas nije najjednostavnije. Za posjet toj zemlji neophodno je pozivno pismo domaćina ili turističke kompanije, a to je samo početak problema s nizom neophodnih dokumenata. Korupcija i dalje buja, a još uvijek nije neobično da vas na cesti zaustave i traže 'papire'. To je i jedan od mnogih načina da vam uzmu novac pa bi svaki turist trebao imati lokalnog vodiča koji će pomoći prebroditi zbrku.

Kina

Vodič od povjerenja umanjit će mogućnost da vas na putovanju Kinom prevare, iskoriste ili pokradu

Obilazak Kine većina će si priuštiti samo jednom u životu pa treba izbjeći opasnost da se dobar dio putovanja potroši na organizaciju prijevoza od jednog do drugog grada ili zanimljivosti koju želite posjetiti. Nepremostiva jezična barijera otežava i najjednostavnije stvari poput odlaska u restoran ili snalaženja po gradu, a ne treba zabraviti da se neke od glavnih atrakcija poput poznatih glinenih vojnika nalaze u 'zabačenim' provincijama te ogromne zemlje. Osim što će vam pomoći da se snađete i nađete pravi put, vodič od povjerenja umanjit će mogućnost da vas na putovanju prevare, iskoriste ili pokradu.

Galapagos
Ovo egzotično otočje dom je mnogih životinjskih vrsta poput rijetkih ptica ili divovskih kornjača pa je obilazak nezamisliv bez stručne pratnje koja će identificirati vrste i o njima ispričati pravu priču. Iskusan vodič potreban je i za kretanje kroz 13 glavnih otoka na kojima su skrivena staništa pojedinih rijetkih vrsta, rezervati i istraživački centri. Uz dobrog poznavatelja, otočje ćete osim brodom moći obići i pješice kako bi zaista upoznali ovaj nacionalni park i pomorski rezervat biosfere.

Egipat
Politička previranja nakon svrgavanja Mubarakova režima prisilila su mnoge turiste da otkažu ili barem dobro razmisle o putovanju u Egipat. No budući da su piramide i ostaci drevne civilizacije i dalje pravi magnet za znatiželjnike, mudro je na put krenuti organizirano uz pouzdanog lokalnog vodiča koji razumije domaća zbivanja. Ako naiđe na nepredviđenu opasnost, vješt organizator putovanja brzo će promijeniti itinerer i izbjeći nemirna područja.


Indija

Unatoč velikom gospodarskom rastu, Indija je i dalje zemlja u razvoju pa čistoća još nije na našem nivou. Budući da čak 600 milijuna stanovnika te zemlje nema zadovoljavajuće sanitarne standarde, bakterijska oboljenja predstavljaju velik problem, a bolesti se često šire onečišćenom vodom. Stoga ne čudi da se čak 10 milijuna turista u Indiji svake godine susretne s gastrointestinalnim problemima. Dobar vodič znat će najčišće restorane, a u slučaju problema, uputit će vas pouzdanom liječniku ili farmaceutu.

Kenija
Iako ova afrička država nije velika poput Kine, najljepši nacionalni parkovi, koje svakako valja vidjeti, nalaze se na njezinim različitim krajevima. Od zelenih obronaka Maasai Mare na jugozapadu, do rezervata Samburu Game na sjeveru nedaleko od granice s Etiopijom, potrebno je detaljno isplanirati put te promijeniti više prijevoznih sredstava. Kao i na Galapagosu, dobar vodič podrazumijeva bolju mogućnost upoznavanja raznih životinjskih vrsta, ali i veću sigurnost.

Machu Picchu
Najpoznatije peruanske 'ruševine' zaista oduzimaju dah i otkrivaju način života drevne indijanske civilizacije Inka. Na mjestu njihova izgubljenog svetog grada vidjet ćete ostatke mnogih hramova i drugih građevina smještenih na planinskim terasama, no nigdje nećete pronaći objašnjenje pred kojom se znamenitošću nalazite. Dobar vodič pomoći će vam da ovaj povijesni dragulj doživite u pravom svjetlu i oživite njegove duhovne i graditeljske tajne.