piti, piti, piti

Mislili smo da je voda najbolje piće za hidriranje, ali ispada da smo bili u krivu; otkrivamo koje je najučinkovitije

26.09.2019 u 14:08

Bionic
Reading

Koje piće odabrati kada smo žedni? Istraživači su otkrili da iako voda pruža prilično brzo hidriranja tijela, pića s malo šećera, masti ili proteina ipak rade još bolji posao

Novo istraživanje koje je provelo Sveučilište St Andrews u Škotskoj otkrilo je da obična voda nije najbolje piće za popiti kada osjetimo žeđ. Rezultati istraživanja su otkrili da nas pića s malim udijelom šećera, masti ili proteina duže drže hidriranima.

Tablica najboljih saveznika u borbi protiv žeđi (u roku četiri sata) :

  • Mlijeko
  • Sok od naranče
  • Coca-cola
  • Dijetna cola
  • Ledeni čaj
  • Čaj
  • Sportska pića
  • Obična voda
  • Gazirana voda
  • Kava

Faktor koji utječe na to koliko dobro napitak hidrira odnosi se na nutritivni sastav pića. Primjerice, za mlijeko se smatra da djeluje bolje od obične vode jer sadrži šećer laktozu, neke bjelančevine i nešto masnoće, što pomaže usporiti pražnjenje tekućine iz želuca i održavati hidrataciju tijekom dužeg razdoblja.

Mlijeko također ima i natrij koji djeluje poput spužve i zadržava se u vodi u tijelu pa rezultira sa manje stvaranja urina. Isto tako, oralne otopine koje se koriste za liječenje dijareje sadrže male količine šećera, kao i natrijuma i kalija, koji mogu također pomoći zadržavanju vode u tijelu.

Pripazite ipak na šećer

Pića s većim udjelom šećera, poput voćnih sokova ili gaziranih pića, nisu nužno jednako učinkovita kao pića s manje šećera. Pića s više šećera provode više vremena u želucu te se sporije razgrađuju u odnosu na običnu vodu. Sokovi i gazirana pića također sadrže dodatne šećere i kalorije koji nas neće zasititi poput hrane. Ukoliko morate birati između sokova i vode za hidrataciju, ipak odaberite vodu. Uostalom, naši bubrezi i jetra ovise o vodi kako bismo se riješili toksina u našim tijelima, a voda igra i ključnu ulogu u održavanju elastičnosti i podatnosti kože. To je uostalom najjeftiniji ovlaživač koji ćete pronaći.

Što je s kavom i alkoholnim pićima?

Koliko dobro kava hidrira, ovisit će o količini kofeina koju sadržava. Obična kava sadrži oko 80 miligrama kofeina dok pri konzumiranju više od 300 mg kofeina, a to je otprilike 2-4 šalice kave, može doći do gubitka viška tekućine jer kofein izaziva blagi, kratkotrajni diuretski učinak. To se vjerojatnije događa s osobama koje nisu navikle na svakodnevnu konzumaciju kofeina, a moglo bi se nadoknaditi dodavanjem jedne ili dviju žlica mlijeka u šalicu kave.

Alkohol djeluje kao diuretik pa kada je riječ o alkoholnim pićima, hidratacija ovisi o ukupnoj količini pića. Pivo bi sigurno rezultiralo manjim gubitkom vode od viskija jer se pivom unosi više tekućine. Također, jaka alkoholna pića učinit će kontraefekt i dovesti do dehidracije.

BORCI PROTIV UMORA

Ovih sedam namirnica podići će vam energiju više nego šalica kave

Pogledaj galeriju