BICEPSI ZBOG KOMPLEKSA?

Mišićavi muškarci veći su seksisti

02.07.2012 u 19:04

Bionic
Reading

Muškarac u tradicionalnom društvu svoju muškost i superiornost može naglasiti jedino izgradnjom tijela

Što su muškarci fizički jači i ljepše oblikovanih tijela, to su lošiji materijal za dobrog partnera, pokazala je studija Sveučilišta u Westminsteru. Studija na 327 heteroseksualnih muškaraca od kojih je više od trećine bilo bez partnerice pokazala je da su jači muškarci skloniji imati loše mišljenje o ženama nego oni koji nisu toliko 'pumpali' svoje mišiće.

Istraživači vjeruju da veza između mišićavih muškaraca i njihovih nepopularnih uvjerenja o ženama ima korijene u tradicionalnim ulogama.

'Muškarci koji podržavaju uvjerenje da su žene manje vrijedne, a jednakost spolova im je nepoznata, podržavaju tradicionalne stereotipe o muškosti koji uključuju i fizičku snagu', kažu autori studije.

Istraživači su također potvrdili da u društvima s patrijarhalnom strukturom muškarac svoju muškost i superiornost može izraziti isključivo pomnom izgradnjom tijela. Dakle, osjećaj superiornosti koji proizlazi iz kompleksa manje vrijednosti naglašavaju klesanjem bicepsa, tricepsa i pločica na trbuhu. No ideja da će se izgledom dobiti na važnosti i veličini pogrešna je, dok se žene koje se nalaze pored njih itekako mogu osjetiti manje vrijednima ili samo kao privjesci.