NOVE ATRAKCIJE

Michelangelovi crteži u skrovištu od bijesa Medicijevih napokon su dostupni javnosti

17.11.2023 u 10:11

Bionic
Reading

Michelangelo Buonarotti poznat je po svojim masivnim radovima, od Davidovog kipa u Firenci, preko freski u Sikstinskoj kapeli, do kupole Svetog Petra u Rimu. No, ubuduće će publici prvi put biti prikazani njegovi manje bombastični, ali iznimno dragocjeni radovi u jednoj maloj 'tajnoj' sobi u Firenci.

Mali prostor dug 10 metara, širok manje od tri i visok dva i pol metra nalazi se ispod kapele slavne obitelji Medici u Novoj sakristiji iza crkve Svetog Lovre u Firenci. Kapela je poznata, i vrlo posjećena, zbog Michelangelovih skulptura kojima su ukrašeni grobovi članova moćne obitelji koja je vladala Firencom u renesansno doba.

Prije skoro pedeset godina, tijekom radova na otvaranju novog izlaza iz tog prostora 1975., restauratori koji su čistili zidove otkrili su veći broj crteža ljudskih figura ispod dva sloja žbuke u hodniku ispod sakristije u kojima se dotad skladištio ugljen. Bivši direktor muzeja kapele Medicijevih Paolo Dal Poggetto crteže napravljene ugljenom i krajonima boje hrđe pripisao je Michelangelu.

Vjeruje se da se veliki renesansni umjetnik u tom klaustrofobičnom prostoru skrivao nekoliko tjedana 1530. kad ga je papa Klement VII. osudio na smrt. Michelangelo mu se zamjerio 'posrednim putem': Klement se u to vrijeme vratio na vlast u Firenci s koje ga je ranije zbacila republikanska vlast za koju je Michelangelo radio sustav fortifikacija oko grada. Nakon dva mjeseca presuda je povučena, i Buonarotti se mogao vratiti svom radu u Firenci, prije nego se četiri godine kasnije preselio u Rim.

Michelangelovi crteži u Firenzi Izvor: Profimedia / Autor: Martin Jung / imageBROKER / Profimedia

Za crteže u skrovištu vjeruje se da su skice za buduće radove, uključujući noge jednog od kipova napravljenih u Novoj sakristiji. Sada će napokon biti dostupni posjetiteljima kapele.

'Ovo mjesto nudi posjetiteljima jedinstveno iskustvo izravnog kontakta ne samo s kreativnim procesom velikog majstora, nego pomaže shvatiti kako je nastao mit o njemu kao o božanskom umjetnikom', napisala je u službenoj objavi kustosica muzeja Francesca de Luca. Paola D'Agostina, direktorica muzeja Bargello kojem pripada i kapela dodala je da je restauracija bila 'dugotrajni, neprekidni i mukotrpni posao'.

Nakon otvaranja sredinom studenoga, prostor će biti prvi put otvoren za posjete, ali pod posebnim uvjetima zbog zaštite crteža. Tjedno će u prostor moći ući samo stotinu ljudi u grupama po četvero koji će se u sobi moći zadržati najviše 15 minuta, svaki dan osim utorkom i nedjeljom. Također zbog zaštite crteža, morat će se povremeno gasiti LED rasvjeta. S obzirom da se do prostorije spušta uskim stepeništem, neće biti dostupna osobama s invaliditetom, niti djeci mlađoj od deset godina. Prostor je očito previše osjetljiv da bi bio prepušten kolonama turista koji će ga htjeti vidjeti.

Cijena ulaznica nije zanemariva: 20 eura (uz ulaznicu od 10 eura za ulaz u samu kapelu), plus tri eura naknade za rezervaciju. Zasad se ulaznice mogu rezervirati do 30. ožujka, jer je riječ još uvijek o probnoj prodaji. No, za svakog ljubitelja umjetnosti kojeg će put sljedećih mjeseci navesti u najveći toskanski grad teško može biti boljeg mamca.