KAKAV IZUM

Mehaničar smislio kako olakšati težak porod

19.11.2013 u 22:15

Bionic
Reading

Jeftin medicinski uređaj, nastao slučajnim spojem trika s vinskom bocom i sna, mogao bi smanjiti komplikacije pri porodu. Kako? Zvuči pomalo suludo, ali kažu da funkcionira

Uređaj je osmislio Jorge Odon, 59-godišnji mehaničar iz Argentine, piše New York Times.

Tvrdi da mu je zamisao došla u snu, nakon što je dobio okladu s prijateljima tako što je uspio izvaditi čep koji se zaglavio u boci vina, a da pritom ne razbije bocu.

Odon bi trebao pomoći u slučajevima kad se beba zaglavi u porođajnom kanalu. Ukratko, uređaj bi oko djetetove glave navukao vrećicu i malo je napuhao, što bi liječniku omogućilo da ga glatko izvuče.

Ideju mu je, navodno, dao video s YouTubea u kojem netko na sličan način izvlači pluteni čep iz boce vina. Sanjao je, kaže, da bi to moglo pomoći i bebama koje su zapele. Probudio je suprugu i ispričao joj što je usnio. Rekla mu je da je lud i vratila se spavanju.

Jorge se nije dao smesti. Napravio je prototip, koristeći staklenu posudu, lutku s kojom se igrala njegova kći i torbu koju je sašila supruga. Nakon nekog vremena došao je sa svojom idejom šefu bolnice u Buenos Airesu koji ga je uputio dr. Mariju Merialdiju, znanstveniku koji se bavi porodom pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Merialdiju se ideja svidjela pa je 2008. godine dogovorio preliminarne simulacijske testove na Sveučilištu Des Moine u američkoj saveznoj državi Iowi. Od tada je testiran u argentinskim i afričkim klinikama, a dobio je i nagradu Saving Lives at Birth: A Grand Challenge for Development

Odonov izum, čija izrada ne bi koštala više od tristotinjak kuna, mogao bi smanjiti broj carskih rezova, ozljeda i traumatičnih iskustava za dijete i majku, kao i broj smrtnih slučajeva pri porodu. Ipak, čeka ga još puno testiranja prije no što uđe u uporabu.

Više informacija potražite na Odonovim službenim stranicama. Pogledajte video koji je nadahnuo Jorgea Odona: