POŽELJNI BRENDOVI

Među najtraženijim lažnjacima na tržištu su Crocs, Gucci i Yeezy

12.08.2021 u 12:29

Bionic
Reading

Krivotvorenje je u porastu, a prema podacima Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj, obuća je među prvih pet artikala koji su na meti krivotvoritelja. Najviše se traže Gucci, Yeezy i Crocs, no najpoželjniji je statusni simbol na ruci - Rolex - pa makar i lažni

U 2019. međunarodna trgovina krivotvorenim i piratskim proizvodima iznosila je čak 464 milijarde dolara, a pandemija koronavirusa samo pogoršava situaciju.

U nedavnom istraživanju tvrtki Uswitch i Ahrefs, Gucci je jedan od najtraženijih dizajnerskih brendova. Izvješće iz srpnja pokazalo je da je 'lažni Gucci' pretraživan 87.600 puta godišnje, a najtraženiji su bili remen i natikače s potpisom ovog hit talijanskog brenda. Među traženijim proizvodima su također Guccijeve majice i hudice.

No na prvom mjestu je Rolex s više od četvrt milijuna internetskih pretraživanja svake godine, a nakon njega slijedi Louis Vuitton. Na popisu su se našli i Yeezy i Crocs, a 'lažni Crocs' pretraživan je čak 25.000 puta. Više lažnih proizvoda u kategoriji najpretraživanije obuće cipela uključivalo je lažne tenisice Yeezy Boost 350 i lažne Balenciaga Triple S koje inače koštaju oko 750 eura ili preko 5,600 kuna.

Prošlog je mjeseca Crocs, kojem popularnost nezaustavljivo raste, podnio tužbe protiv 21 tvrtke zbog navodnog kršenja svojih zaštitnih znakova, tražeći novčanu odštetu zbog navodnih povreda trodimenzionalnog dizajna svojih prepoznatljivih cipela. Optuženi su bili Walmart Inc., Loeffler Randall Inc. i Hobby Lobby Stores Inc., kao i mnoge manje poznate tvrtke koje imaju prodaju online ili na veliko trgovcima na malo poput Walmarta.