ZA PSE IZ AZILA

Maja Vučić i Vlatka Pokos na humanitarnoj izložbi

09.04.2011 u 18:25

Bionic
Reading

Izložba DUM DUM DOM akademskog kipara Hrvoja Dumančića održala se danas u 13 sati u galeriji Forum, a humanitarnu akciju za pse iz Dumovca podržale su brojne poznate osobe

Hrvoja Dumančića hrvatska javnost poznaje kao kipara kojemu su konji osnovni motiv umjetničkog stvaralaštva, a do sada je izlagao na više skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu s temom o konjima. Na izložbi DUM DUM DOM predstavio je svoje radove u Zagrebu nakon šest godina. U suradnji s tvrtkom Nestlé Purina, te prema vlastitim riječima, ostao je vjeran svojoj opčinjenosti životinjama, ali širi svoj umjetnički izričaj. Izložbu je otvorila Maja Vučić, koja je i sama prije osam godina udomila psa iz Dumovca, kujicu Milicu. Brojni prolaznici, ali i javne osobe poput Vlatke Pokos, Vanje Mamić Vesne Pusić došli su podržati ovu hvalevrijednu inicijativu. Izložba je bila otvorena svima i, kako je Maja Vučić rekla, ovoga puta postav izložbe je bilo dopušteno dirati. Štićenici azila Dumovec uživali su u pažnji posjetitelja, a dva su psa nakon akcije i udomljena.

Nestlé Purina, kao sponzor skloništa Dumovec, već treću godinu organizira akciju 'Udomljavanje je fora'. DUM DUM DOM izložba svojevrsna je nadogradnja već poznate akcije kako bi se na nove načine doprlo do svijesti ljudi o potrebama nezbrinutih životinja.

Neočekivani postav – potencijalni kućni ljubimci, šarmantni štićenici azila Dumovec, atraktivne i funkcionalne pseće kućice i svježa trava nisu tipičan izbor za prostor galerije u centru grada. Ali su komplementarni sa željom da se umjetnost koristi za više dobro, a to je potaknuti ljude na udomljavanje napuštenih kućnih ljubimaca. Nakon ove zanimljive suradnje umjetnika, korporacije i azila za napuštene životinje mnogi su posjetitelji otišli s izložbe inspirirani da i sami učine nešto za dobrobit životinja. Time je Hrvoje Dumančić, umjetnik, dokazao da je ispunio svoju namjeru. Svojom umjetnošću je unio promjenu u svijet.