VRTOGLAVI MODNI USPJEH

Luksuz dostupan svima: Kako je Michael Kors zahvaljujući relativno pristupačnim torbicama zgrnuo silno bogatstvo

28.09.2018 u 15:38

Bionic
Reading

Jedna od najvećih modnih vijesti ovoga tjedna je svakako ta da je poznati američki dizajner Michael Kors kupio legendarnu talijansku kuću Versace za vrtoglavi iznos u visini 2.2 milijardi dolara

Radi se o ogromnom uspjehu američkog dizajnera koji je prošle godine kupio za 1,2 milijarde dolara Jimmy Choo, luksuznog proizvođača obuće osnovanog u Londonu.

Michael Kors je upravo na svojim prepoznatljivim torbicama stekao veliku popularnost budući da se radi o accessoireu dodacima namijenjenom američkom srednjem sloju. Njegova poslovna strategija 'luksuz dostupan svima' pokazala se uspješnom, pa modni analitičari kažu kako će se Kors u budućnosti okrenuti modnim dodacima za širu publiku.

  • +6
Torbe Michael Kors Izvor: tportal.hr / Autor: Promo

Zanimljivo je da upravo prodaja torbi čini 70 posto ukupne prodaje proizvoda s potpisom Michaela Korsa. Torbe su savršen proizvod za žene, zaključio je slavni dizajner. 'One nemaju veličinu, nemaju dob. Možete se taj dan osjećati debelo, a svejedno ćete nositi torbu', rekao je Kors svojedobno za Bloomberg. Ženska ljubav prema torbama dobro je poznata, a iako gotovo svaka sanja o onoj s dizajnerskim potpisom, malo koja si je može priuštiti. I tu na scenu stupa Michael Kors

Svoj put ka modnom vrhu dizajner započeo je još davne 1977. kad je samo devet mjeseci nakon što je započeo studij na poznatom Fashion Institute of Technology odlučio prekinuti studij nakon što mu je ponuđeno da se njegove kreacije počnu prodavati u njujorškom Lothar'su.

  • +2
Michael Kors Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Korsove kreacije vrlo brzo su se zatim našle u otmjenom Bergdorf Goodmanu, a ostalo je povijest. Brend koji nosi njegovo ime osnovao je 1981. godine, a prvu je reviju održao već 1984. Vrlo brzo njegovu su odjeću i asesoar brzo zavoljele mnogi poznate glazbenice i glumice od Sharon Stone pa do otkačene rokerice Courtney Love.

U njegove se obožavateljice ubrajaju i slavne fashionistice poput Gwyneth Paltrow ili Cate Blanchett.

  • +26
Revija Michaela Korsa Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Omiljeni američki dizajner koji ima milijune obožavateljica proslavio se sa svojim prepoznatljivim stilom i nosivim kreacijama koje nisu rezervirane samo za bogatašice već i za one 'obične' smrtnice koje će radije investirati više novca u kvalitetnije stvari.

'Oduvijek sam znao da želim biti u modi. Odrastao sam okružen snažnim ženama koje su me obožavale, a stalno su raspravljale o boji laka za nokte ili kroju hlača. Bile su opsjednute modom i to sam naslijedio', rekao je u jednom ranijem intervjuu Michael Kors.

U njegovom se dizajnu jasno mogu prepoznati utjecaji američke jednostavnosti i europskog chica što ne čudi budući da je godinama Kors radio za prestižnu francusku modnu kuću Céline kojoj je uspješno vratio nekadašnji sjaj.

Priznaje da ga nikad nije zanimala provokacija ili šok efekt, on tvrdi da mu je bitno da se kupci osjećaju dobro i zadovoljno u odjeći koju nose, a koja je namijenjena raznolikoj klijenteli.

Iako je danas na tronu modnog svijeta, u jednom je ranijem intervjuu otkrio kako su mu u financijskom i kreativnom smislu najgore bile 90-e.

'Tad je u trendu bio grunge i nosio se taj avangardni, šlampavi look. Svi su imali naušnice u nosu i furali ružnu odjeću. To je bila prava noćna mora za mene. Ali naučio sam da je najvažnije ostati vjerna samome sebi', prisjetio se M. Kors.

Na kraju je 1993. podnio prijavu za stečajnu zaštitu kada je talijanska tvrtka odbila nastaviti proizvodnju licencirane kolekcije Kors Michael Kors no spas je došao u vidu kompanije LVMH koja je odlučila investirati u njegovu liniju koja pripada nižem cjenovnom rangu. Godinu dana kasnije dizajner je imenovan kreativnim direktorom kuće kuće Céline koja se nalazi u sklopu LVMH gdje se zadržao do 2004. kad se odlučio pozabaviti vlastitim brendom.

Iste je godine pokrenuo liniju Michael by Michael Kors koja je sjajno opstala i tijekom recesije i kriznih godina proširivši je na parfeme, satove i torbice.

Osim toga, Kors se pojavio i u žiriju poznatog showa 'Project Runway' gdje je bio sve do 2012. godine.

Nakon kupnje Versacea Michael Kors Holdings je promijenio ime u Capri Holdings Ltd., a dizajner planira proširiti i na e-prodaju, širenjem na nove trgovine i na azijska tržišta te se više usredotočiti na cipele i modne dodatke.

'Donatella Versace će nastaviti voditi Versaceovu kreativnu viziju', poručio je John Idol, izvršni direktor američke modne kuće Michael Kors. Dodao je kako brend Versace predstavlja 'temelj talijanske luksuzne mode' i da je njegovo preuzimanje vrlo bitna važna prekretnica za kompaniju Capri Holdings Ltd.

  • +40
Versace Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Capri Holdings su najavili kako planiraju povećati prihode Versacea upravo u segmentu modnih dodataka sa 35 posto na 60 posto ukupne zarade pa ne sumnjamo kako ćemo u budućnosti moći vidjeti mnoge slavne fashionistice kako se ponosno šeću s torbicom ili sa sunčanim naočalima ovog brenda.